Peste doua milioane de euro pentru parcurile bihorene

parcuriIn ultima sedinta de guvern a fost aprobata Ordonanta de urgenta a Guvernului 59/2007 privind instituirea programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati.

Scopul acestui program este realizarea obiectivului de interes public de a asigura o suprafata de spatiu verde de minim 20 mp/ locuitor pana in 2010 si 26 mp/ locuitor, care reprezinta minimul acceptat in Uniunea Europeana, pana in 2013.
De asemenea Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a propus modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2005 privind protectia mediului, cu scopul principal de a interzice schimbarea destinatiei terenurilor pe care sunt amenajate spatii verzi, precum si reducerea suprafetei acestora ori stramutarea lor.
Cel de-al treilea act normativ propus de Ministerul Mediului a fost hotarirea privind aprobarea proiectelor selectate si a finantarii acestora in cadrul programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati.
„Pentru judetul Bihor aceasta hotarire de guvern aproba realizarea a 10 parcuri in Oradea, Salonta, Alesd, Stei, Marghita, Tauteu, Nojorid, Simian, Paleu si Bors. Valoarea totala a acestor proiecte este de peste doua milioane de euro”, declara secretarul de stat Lucia Varga.
Din aceste fonduri, in Oradea urmeaza sa se amenajeze Parcul dendrologic din Santul Cetatii. Valoarea totala a investitiei se ridica la 1,5 milioane de lei, iar primaria va trebui sa suporte 11,91% din valoarea investitiei, adica 188.912 lei, restul banilor venind de la Administratia Fondului pentru Mediu.
Parcul dendrologic va fi realizat pe terenul delimitat de perimetrul Cetatii Oradea, pe o suprafata de 24.089 de metri patrati. Parcul va contine trei zone principale: un perimetru alpin, unul de arboret si un lac, legate intre ele prin 300 de metri de alei create special pentru comunicarea intre zone.
Alpinariul va fi asezat in partea de vest a spatiului, in imediata apropiere a intrarii principale, intr-o zona cu un potential deosebit, pe singura panta aflata pe suprafata in discutie. Suprafata Alpinariului va fi de 50 metri patrati. Aranjamentul va cuprinde 31 de specii de plante specifice zonelor stancoase, specii care se regasesc in flora spontana de la noi din tara. Plantele vor fi aranjate, pentru un efect vizual mai mare, in grupuri compacte.
Zona de arboret va ocupa cea mai mare suprafata a parcului dendrologic.
Va fi strabatut de doua alei principale, deja existente, si vor fi legate intre ele prin alte alei care urmeaza sa fie create, ceea ce va conduce la delimitarea unor subzone ca: subzona coniferelor pitice, subzona coniferelor inalte, subzona foioaselor.
Lacul va fi principalul punct de atractie al parcului. Suprafata preconizata este de 400 de metri patrati de luciu de apa, la care se adauga si zona inconjuratoare, de circa 500 de metri patrati.
Pentru a se evita turnarea de beton sau saparea bazinului, intr-un loc in care sunt vestigii arheologice, s-a ales varianta ridicarii unui rambleu de 0,8 metri, care sa reprezinte malurile lacului.
Rambleul va fi realizat din piatra naturala si, pentru uniformitate, se va folosi acelasi tip de piatra ca in cazul alpinariului – dolomita.

Sursa: Realitatea bihoreana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *