Piata europeana a produselor bio, o sansa pentru agricultorii romani

Piata europeana a produselor bio, o sansa pentru agricultorii romani
Piata europeana a produselor bio, o sansa pentru agricultorii romani

Piata produselor bio este in continua expansiune in Europa de Vest. In Germania, de exemplu, cererea pentru alimente ecologice a ajuns sa depaseasca oferta, asa ca tot mai multi retaileri se bazeaza pe importuri.

Este o veste cat de poate de buna pentru producatorii romani, care au sansa sa se afirme pe o piata evaluata la 7,5 miliarde de euro pe an.

La Targul de produse bio de la Nurnberg a fost aglomeratie mare, o dovada in plus ca germanii sunt printre cei mai mari amatori de alimente organice. Tinerii sub 30 de ani, atenti la problemele mediului inconjurator si atasati de valorile ecologiste, sunt cei mai entuziasti cumparatori. Chiar daca nu au la fel de multi bani ca parintii lor, prefera sa ii cheltuiasca pe produse “curate”, desi sunt ceva mai scumpe.

Multi furnizori se pling ca depind de importuri: “Nu avem suficiente produse bio locale. Nu putem acoperi cererea si este regretabil”, declara un comerciant german.

.. si dau si cateva motive pentru aceasta situatie. In Germania nu exista suficiente ferme bio, pentru ca producatorii se ghideaza in continuare dupa prioritatile “traditionale” si pun cantitatea inaintea calitatii.

O alta problema o reprezinta terenurile agricole, care se dovedesc.. insuficiente. Producatorii germani cauta solutii… insa pina cand le vor gasi, importurile de alimente bio vor creste, spun expertii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente