Gradina Zoologica din Berlin a anuntat nasterea a doi pui dintr-o specie rara de feline, pisica ruginie (Prionailurus rubiginosus). Specia, originara din India si Sri Lanka, concureaza cu pisica cu picioare negre (Felis nigripes) din sudul Africii pentru titlul de „cea mai mica pisica salbatica din lume”.
Cele mai dezvoltate exemplare din specia pisicilor ruginii ating 48 de centimetri in lungime (la care se adauga coada de 30 cm), putin mai mult decat pisicile cu picioare negre, insa in ceea ce priveste greutatea, Prionailurus rubiginosus este cu siguranta cea mai usoara pisica salbatica din lume, cantarind intre 0,9 si 1,6 kilograme la maturitate. Spre comparatie, recordul mondial detinut de cea mai mica pisica domestica adulta este de 1,36 kilograme, greutatea medie a acestora la maturitate fiind de 4 kilograme, scrie descopera.ro.
Pisoii cantareau la nastere doar 70 de grame. Pisica ruginie este o specie care nu se reproduce usor, fiind o raritate in afara habitatului sau natural. Daca pisicile domestice petrec 14-21 de zile in perioada de estru („in calduri”, in limbaj popular), perioada de imperechere dureaza doar 5 zile la pisicile ruginii.
Spre deosebire de alte pisici salbatice, pisicile ruginii pot fi imblanzite. Zoologul britanic Thomas C. Jerdon, care a trait in secolul al XIX-lea, a tinut mai multe pisici ruginii in casa. Acesta scria in jurnalul sau ca „mi-a fost adus un pui de pisica ruginie in 1846 si a devenit foarte bland, fiind incantarea tuturor celor ce veneau sa-l vada. Activitatea sa era absolut minunata, era foarte jucaus si elegant in miscari”.
Habitatul natural al pisicilor ruginii este limitat la India si Sri Lanka. Conform Listei Rosii IUCN, in lume mai exista doar 10.000 de exemplare. Din cauza defrisarilor si a traficului cu blanuri, numarul lor continua sa scada.