O groapa de gunoi clandestina din Strandul Venus s-a pravalit peste gardul Rezervatiei cu Nuferi Termali

0
416
O groapă de gunoi clandestină din Ştrandul Venus s-a prăvălit peste gardul Rezervaţiei cu Nuferi Termali
O groapa de gunoi clandestina din Strandul Venus s-a pravalit peste gardul Rezervatiei cu Nuferi Termali

Rezervatia Naturala Paraul Petea, din Baile 1 Mai, a fost agresata din nou. Gardul care desparte zona protejata de Strandul Venus a fost distrus pe o lungime de peste 10 metri de un strat gros de moloz depozitat ilegal si aiurea pe un teren din strand aflat in imediata vecinatate a rezervatiei. Deseurile au fost aduse de chiar administratorul Strandului Venus, SCT Baile Felix, si provin din demolari ori modificari de constructii. Garda de Mediu a somat firma sa-si ia gunoaiele inapoi.
„Muzeul Tarii Crisurilor a fost sesizat joi, 4 octombrie, de un localnic din Haieu despre depozitarile de gunoaie din incinta Strandului Venus, la limita de protectie a lacurilor cu nuferi termali din Baile 1 Mai”, a declarat pentru BIHOREANUL Radu Huza, custodele rezervatiei.

A doua zi, reprezentantii Muzeului si ai Garzii de Mediu Bihor au mers la fata locului sa vada cu ochii lor grozavia: stratul de moloz se intinde pe o suprafata de peste 2.000 de metri patrati si atinge pe alocuri o inaltime 2 metri. Cantitatea estimata de moloz este uriasa, de aproximativ 40.000 de metri cubi.

„Deseurile au fost depozitate la granita rezervatiei, distrugand 10 metri liniari de gard. Masurile dispuse sunt: sa refaca gardul si sa mute deseurile. Termenul este cel legal, de 6 luni”, se arata in nota de constatare a Garzii de Mediu, care nu a aplicat nicio amenda faptuitorului, care e administrator al statiunii Baile Felix si Strandul Venus din Baile 1 Mai. Controlul s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor SCT Baile Felix si ai Primariei Sanmartin, ultima fiind proprietara terenului cu pricina.

Comisarii de mediu au mai constatat ca deseurile se compun din materii inerte rezultate din demolari – beton, caramizi, plasticuri, cauciuc – si ca depozitarea acestora a inceput in urma cu doua luni.

Viceprimarul comunei Sanmartin, Nicolae Leuce, a confirmat pentru BIHOREANUL ca, desi nu era vorba despre o lucrare de constructii, ci despre o terasare a unei suprafate de teren cu o cota mai joasa decat cel din strand, pentru aceasta operatiune era nevoie de aviz de la Mediu si de autorizatie de la Primaria Sanmartin.

Terenul pe care SCT Baile Felix l-a transformat ilegal in groapa de gunoi se afla in incinta Strandului Venus din Baile 1 Mai, pe care Primaria Sanmartin l-a scos la licitatie pentru a plati datoriile catre Compania de Apa Oradea, in cuantum de peste 5,2 milioane de lei. Prima licitatie, din mai 2009, a esuat pentru ca din trei firme care cumparasera caietul de sarcini se prezentase doar una. La al doilea termen, din iulie 2009, singurul ofertant a fost SCT Baile Felix, care a incheiat cu Primaria Sanmartin actele premegatoare cumpararii pentru suma de 4,75 milioane de euro.

Dupa cum confirma comisarii de mediu, chemati vineri la fata locului, reprezentantii SCT au invocat ca nu au incalcat nicio lege depozitand molozul pe un teren pe care-l cumparasera. De fapt, insa, lucrurile stau altfel. Vanzarea Strandului Venus nu s-a finalizat inca, deoarece o parte din terenurile bazei de agrement – printre care si cel pe care s-a depozitat molozul – sunt inca in litigiu, Primaria Sanmartin judecandu-se pentru dreptul de proprietate.

Drept urmare, dupa licitatia din 2009 SCT a platit doar jumatate din suma si a primit din partea Primariei numai dreptul de administrare al strandului, vanzarea urmand a se perfecta doar dupa finalizarea proceselor pe terenurile in litigiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.