Platile europene pentru fermieri, „personalizate”

Platile europene pentru fermieri, "personalizate"

In locul platilor directe, istorice, fermierii vor primi bani in functie de natura culturii si de rasele de animale, iar eficienta economica va trebui sa se imbine cu cea ecologica.
Prin viitoarea Politica Agricola Comuna europeana, care se va contura in cursul acestei veri, UE va incuraja fermierii, intre altele, sa se asocieze in fonduri mutuale. „Principiile de finantare a activitatilor agricole se vor schimba, potrivit sugestiilor exprimate in dezbaterile publice, insa nu avem intentia de a modifica plafoanele de cofinantare”, a declarat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. El a explicat ca va exista o trecere de la platile directe, istorice (practicate acum) la un sistem adaptat fiecarei ferme in parte.
De asemenea, nu se va mai tine cont doar de nivelul productiei, ci si de marimea fermei. „Probabil, plata directa, de sute de mii sau milioane de euro la fermele mari nu e cea mai buna solutie, trebuie sa gasim formule de sprijin mai diversificate. Dar nu vrem nici sa facem haiducie, sa luam banii de la fermele mari si sa-i dam celor mici”, a conchis oficialul european. Platile directe, masurile de piata si dezvoltarea rurala bazata pe inovare si diversificare vor fi principalii piloni ai viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) ce se va aplica in perioada 2014-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *