Ploile rup pamantul

Cinci sate din comuna Muereasca, judetul Valcea, si Manastirea Frasinei sunt la un pas de a ramane izolate, deoarece alunecarile de teren s-au reactivat in urma ploilor cazute recent, care au dus la prabusirea DJ 658 in mai multe zone.
Comitetul local pentru situatii de urgenta a inventariat vineri si a evaluat pagubele produse de precipitatiile cazute in ultima perioada, care au reactivat alunecarile de teren pe raza localitatii Muereasca. Primarul Ion Ungureanu a declarat ca acestea s-au agravat si DJ 658 a fost distrus in mai multe zone. „La kilometrul 6+300 al DJ 658, in punctul Stolovan, s-a produs o alunecare de teren a malului drept, care obtureaza albia paraului Muereasca, deviind cursul apei spre zidul de sprijin al drumului, afectandu-i structura de rezistenta. Ca urmare a acestui fenomen, in platforma drumului s-au produs crapaturi, iar zidul de sprijin s-a prabusit pe o portiune de 15 metri, existand pericolul sa antreneze toata platforma drumului, facand imposibila circulatia in zona. S-ar putea ajunge la izolarea totala a celor cinci sate si a Manastirii Frasinei”, a spus primarul Ungureanu.

La kilometrul 6+800, in punctul Pribeanu, din cauza eroziunii produse de apa paraului Muereasca, zidul de sprijin al DJ 658 s-a prabusit. In platforma asfaltului s-au produs tasari, iar aceasta se poate prabusi. In satul Andreesti, in punctul Tuianu, alta alunecare de teren afecteaza drumul judetean, producandu-se o tasare a platformei acestuia pe o portiune de 30 de metri.

Terenul a fugit si la kilometrul 12+100 al DJ 658, zona in care e afectata platforma soselei pe o lungime de 30 de metri, punand in pericol circulatia autovehiculelor. „Ne trebuie in jur de cinci milioane de lei ca sa consolidam DJ 658 si sa oprim aceste alunecari de teren. Am facut o situatie pe care am trimis-o la prefectura si la consiliul judetean, pentru a ne oferi sprijin financiar”, a spus edilul.

O batrana trebuie evacuata

O alunecare de teren care s-a produs la kilometrul 9+950 al DJ 658 a afectat platforma arterei de circulatie, dar si locuinta Mariei Andreescu, de 79 de ani. „Din cauza alunecarii de teren, casa femeii este afectata, prezentand fisuri la fundatie si in ziduri, punand in pericol viata acesteia. I-am alocat un ajutor financiar de 2.500 de lei si am discutat cu fiica dansei sa o ia de acolo, pentru ca viata ei e in pericol. Trebuie evacuata, pentru ca nu mai exista nici o posibilitate. Zidul de sprijin al drumului s-a surpat si acum se sprijina de casa femeii”, a precizat Ion Ungureanu.

Primarul localitatii a intocmit un dosar, pe care l-a trimis la prefectura, si a solicitat sprijin de la guvern pentru a-i reface casa Mariei Andreescu.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *