Penitenciarul Targu Jiu, in calitate de partener in cadrul proiectului ” Persoanele private de libertate, in slujba protectiei mediului inconjurator, pentru cresterea competitivitatii si a atractivitatii teritoriilor ” – proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Investeste in oameni! Axa prioritara 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniu major de interventie 6.1. Dezvoltarea economiei sociale, a organizat in data de 10 noiembrie 2010, prima activitate de prestari servicii, pe baza de voluntariat , in comuna Scoarta si comuna Rosia de Amaradia – localitatea Seciurile, din judetul Gorj. Cele doua echipe formate din cate douazeci persoane private de libertate, vor participa saptamana aceasta , la lucrari de sapaturi si decolmatari santuri in localitatea Scoarta si defrisari de tufarisuri si arbusti de pe marginea drumului si decolmatari santuri , in comuna Rosia de Amaradia, urmand ca in saptamanile urmatoare sa desfasoare activitati de voluntariat la primariile altor localitati de pe raza judetului Gorj.
Activitatile au demarat in prezenta primarilor celor doua localitati, dl. Aurelian Cotarlau si dl. Ion Liviu Cotojman, a managerului GALIPPLO Tg-Jiu, dl. Constantin Bala si a membrilor echipei de conducere si implementare a Grupului de Actiune Locala pentru Integrarea Persoanelor Private de Libertate prin Ocupare – GALIPPLO Tg-Jiu si animatorului socio-educativ al Primariei Alimpesti, partener nr.2 in acest proiect.
Primariile localitatilor au pus la dispozitia echipelor de voluntari, uneltele de lucru, iar penitenciarul forta de munca, conlucrand impreuna in sprijinul cresterii atractivitatii teriitoriilor. Primarii si locuitorii celor doua comune au apreciat implicarea persoanelor private de libertate in desfasurarea activitatilor pe baza de voluntariat, felicitand echipele de voluntari.
Dl. Constantin Bala, manager al GALIPPLO Tg-Jiu, a mentionat faptul ca selectionarea membrilor grupului tinta, pe baza unui comportament adecvat in interiorul spatiului de detentie, a unui angajament de voluntariat si a dorintei de a-si rascumpara greseala comisa fata de societate, va oferi oportunitatea participarii la activitatile proiectului, a tuturor categoriilor de populatie din penitenciar.
Obiectivul general al proiectului consta in promovarea formelor de parteneriat public-privat, grupand in jurul unitatilor administrativ-teritoriale, serviciile responsabile de detinerea si reintegrarea persoanelor private de libertate , pentru a pregati reintegrarea acestora in societate, prin ocupare si ucenicie intr-o meserie. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, incepand cu luna iulie 2010. Beneficiarul proiectului este Penitenciarul de Femei Targsor, iar Penitenciarul Targu Jiu este partener nr. 1 in proiect.