Politicile impotriva tabagismului au redus consumul de tigari in Statele Unite ale Americii si au evitat aproape 800.000 de decese cauzate de cancer intre 1975 si 2000, potrivit unui raport publicat miercuri de revista Journal of the National Cancer Institute, informeaza EFE.
Biroul Inspectorului general pentru sanatate a emis in 1964 primul sau raport despre impactul tabagismului, iar studiul publicat miercuri arata ca, daca de atunci ar fi incetat consumul de tutun, ‘aproximativ 2,5 milioane de persoane ar fi evitat moartea cauzata de cancerul de plamani’ in cei 36 de ani care au urmat, precizeaza Agerpres.
„Aceste concluzii ilustreaza clar impactul devastator al consumului de tutun in tara noastra si enormele beneficii care se obtin prin reducerea ratei tabagismului”, a spus Robert Croyle, director in cadrul Institutului Cancerului.
Prevenirea si stoparea consumului de tutun continua sa fie ‘prioritati vitale’ in medicina, stiinta si sanatatea publica, a subliniat acesta.
Din 1964, eforturile SUA pentru a controla consumul de produse din tutun – tigari, tutun pentru pipa, tutun de mestecat – au inclus cresteri de impozite, restrangerea zonelor in care se poate fuma, campanii de educatie publica despre prejudiciile tabagismului.
Oamenii de stiinta au calculat ca daca nu s-ar fi aplicat programele de control si masurile de educatie publica privind tabagismul intre 1975 si 2000 ar mai fi decedat cu 552.000 de barbati si 243.000 de femei mai multi decat cei care au murit din cauza cancerului de plamani in acea perioada.
Daca masurile de control asupra tabagismului ar fi avut un succes deplin, s-ar fi evitat ale 1,7 milioane de morti cauzate de cancerul de plamani, potrivit studiului.
„Marea majoritate a deceselor cauzate de cancerul de plamani s-ar putea evita daca s-ar elimina consumul de tigari”, a spus unul dintre autorii studiului, Eric Feuer.