“Falimentul ecologic” al Pamantului

"Falimentul ecologic" al Pamantului

Criza economica a provocat falimentul unor institutii mari, dar in comparatie cu ceea ce anunta oamenii de stiinta, “falimentul ecologic” al Pamantului, toate aces-tea par simple glume. Situatia este cat se poate de concreta, iar punctul din care lucrurile vor deveni ireversibile este mai aproape decat ne asteptam. Marile puteri ale lumii si-au intensificat cercetarile spatiale, Rusia urmand sa trimita misiuni pe Luna, Marte, Venus si Jupiter in urmatorii 18 ani.

Recent, Washington Post a publicat un raport al Societatii de Zoologie din Londra, in care se fac cateva precizari alarmante. Raportul anunta ca nevoile populatiei globului s-au dublat din 1970, iar omenirea foloseste de doua ori mai multe resurse decat poate planeta sa refaca si sa regenereze intr-un an. Specialistii in mediu considera ca ne aflam in stare de urgenta si ca intrega situatie poate fi denumita drept “asasinat ecologic”. Daca se va continua cu acelasi ritm de consum si de crestere demografica, pana la jumatatea acestui secol oamenii vor mai avea nevoie de inca o planeta pentru a avea resursele necesare. Un alt studiu realizat de oamenii de stiinta americani, citat de Associated Press, scoate la iveala concluzii la fel de ingrijoratoare pentru omenire: ne aflam in fata “falimentului ecologic”. Cercetatorii au descoperit ca resursele consumate in noua luni de zile sunt mult mai mari decat planeta poate inlocui intr-o perioada de 12 luni. Concluzia este in linii mari aceeasi: pana in 2030 omenirea va avea nevoie de o planeta “sora” care sa ofere resursele. “Situatia cu care ne confruntam in prezent este asemanatoare cu cea a crizei financiare. Omenirea s-a imprumutat mai mult decat trebuia, iar acum nu mai poate plati rata lunara”, a declarat Mathis Wackernagel, un cercetator care a studiat acest fenomen. Cel mai mare consumator de resurse este SUA. Daca toti oamenii din toate tarile globului ar avea acelasi stil de viata cu cel american, ar fi nevoie de cinci planete pentru a satisface nevoile de consum.
Ca anul 2030 poate fi unul crucial pentru planeta o demonstreaza si intentiile Rusiei. Aceasta tara intentioneaza sa trimita misiuni pe Luna, Marte, Venus si Jupiter pana in anul 2030. Anuntul a fost facut de catre a agentia spatiala rusa Ros-kosmos. Potrivit documentului remis guvernului rus, la inceputul acestei luni, citat de publicatia Kommersant, Roskosmos vrea sa realizeze inainte de 2030 “un zbor cu echipaj uman in jurul Lunii, urmat de plasarea cosmonautilor pe suprafata lunara si de revenirea lor pe Terra si intentioneaza sa amplaseze pe Marte o retea de statii stiintifice durabile”. In planurile agentiei spatiale ruse intra si construirea unei noi rachete si a unui nou vehicul spatial destinat zborurilor cu echipaj uman la bord, care sa inlocuiasca vechile tehnologii sovietice, folosite si in prezent. De altfel, cunoscutul fizician Stephen Hawking avertiza ca singura sansa a omenirii o reprezinta colonizarea spatiului, planeta Marte fiind o prima tinta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente