Reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda nu a reusit sa atraga investitori

Reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda nu a reusit sa atraga investitori

Cel mai mare proiect energetic al Romaniei, reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda in valoare de 4 miliarde de euro, nu a reusit nici acum sa atraga investitori, Ministerul Economiei fiind obligat sa prelungeasca pentru a doua oara, de aceasta data cu sase luni de zile, termenul pana la care asteapta ofertele celor interesati.

Azi expira termenul pentru depunerea ofertelor, dupa ce acesta fusese prelungit cu trei luni in contextul in care pe 15 decembrie nimeni nu fusese interesat de acest proiect urias, considerat strategic de Romania. Cum nici acum lucrurile nu s-au schimbat, ministerul a decis sa amane pentru 15 septembrie termenul pentru depunerea ofertelor.

Toate aceste amanari vin in contextul in care constructiile la Cernavoda trebuia sa inceapa in toamna lui 2010. Din cauza crizei insa, patru din cei sase investitori interesati de acest proiect au decis sa plece de la Cernavoda. Numai Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania au mai ramas alaturi de statul roman, reprezentat de Nuclearelectrica, firma care acum a ajuns la o participatie de 85% din acest proiect pe care nu o poate sustine.

Problema de la Cernavoda vine in contextul in care specialistii din piata spun ca nevoia de investitii noi in sectorul energetic este acuta, o mare parte din parcul de productie al Romaniei fiind deja depasita. In plus, demararea unor astfel de proiecte ar fi o gura de aer pentru o serie intreaga de firme si ar duce la crearea a mii de locuri de munca.

“Decizia Comisiei (pentru derularea procesului de atragere de noi investitori – n.red.) a fost transmisa Guvernului, am aprobat-o si este aceea de a prelungi termenul pana la 15 septembrie”, a declarat ministrul economiei Lucian Bode, citat de Mediafax.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente