Poluarea aerului in Gorj, ignorată de autorități

Asociația Bankwatch avertizează că deși România este în infringement pentru calitatea aerului din Iași, Brașov și București, nici în localitățile mici situația nu este mai bună.

Măsurătorile omologate realizate de Asociația Bankwatch timp de o lună în Roșiuța, județul Gorj, arată depășiri repetate ale nivelului de pulberi în suspensie. În regiunile miniere, mii de familii trăiesc expuse constant la un nivel de poluare periculos pentru sănătatea umană.

Măsurătorile au fost realizate în localitatea Roșiuța, învecinată la est cu cariera cu același nume și la vest cu halda de steril a carierei Lupoaia. Dacă vântul bate din oricare din aceste direcții, satul este acoperit de un nor de praf. Localnicii de aici, dar și din restul județului, au făcut sute de plângeri la autorități, unii acționând chiar Complexul Energetic Oltenia în instanță, dar exploatarea lignitului continuă la fel.

 

Sursa:Bankwatch

Pe parcursul celor 32 de zile de monitorizare a nivelului de pulberi în suspensie PM10 și PM2.5, limita zilnică stabilită prin lege pentru PM10 a fost depășită în 23 de zile, iar în patru dintre acestea, nivelurile înregistrate erau de două ori mai mari decât limita zilnică. Legislația în vigoare în Uniunea Europeană permite doar 35 de depășiri ale mediei zilnice într-un an. Limita anuală UE pentru PM2.5 a fost depășită în 6 din cele 32 de zile de monitorizare. Faptul că nivelul particulelor mai mari, PM10, este cu mult peste nivelul PM2.5, indică principalele surse de poluare: carierele de lignit deschise, depozitele de cărbune, haldele de steril și benzile transportoare care traversează satele.

“În cel mai bun caz, cetățenii care fac sesizări repetate primesc de la Garda de Mediu o găleată. Aceasta le este lăsată în curte timp de o lună, apoi luată pentru a-i analiza conținutul. Peste încă o lună, primesc răspuns că depunerile de particule sunt în limite. Măsurătorile pe care le-am realizat demonstrează fără echivoc că nivelul de poluare a aerului în zonă este inacceptabil”, a declarat Ioana Ciută, președinta Asociației Bankwatch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *