Poluarea de la Azomures va fi masurata, timp de o luna, cu un autolaborator

Un autolaborator de la ANM va fi dus la Tg. Mures pentru a monitoriza, timp de o luna, emisiile de amoniac de la combinatul Azomures, dupa ce societatea a contestat sanctiunile primite pentru depasirea valorilor normale de amoniac, motivand ca laboratorul care a facut masuratori nu e acreditat.poluare Azomures

Reprezentanti ai autoritatilor de mediu – Agentia pentru Protectia Mediului si Garda de Mediu, de la nivel local, regional si national – au stabilit, joi, la Targu Mures masurile pe care trebuie sa le ia in ceea ce priveste poluarea produsa de Azomures in ultima perioada.

Directorul APM Mures, Danut Stefanescu, si Daniela Stoica, de la APM Sibiu, au afirmat ca masuratorile facute pana acum, care indicau depasiri ale valorilor normale, pot fi contestate in instanta deoarece laboratorul unde au fost efectuate nu este acreditat la standarde europene. Prin urmare, va fi adus un autolaborator de la Bucuresti, de la ANM, dar specialistii sustin ca poate nici acela nu este acreditat.

„Niciun laborator de agentie din judete nu este acreditat. Nu stiu ce autolaborator ne vor trimite, de unde. Poate este acreditat, poate nu. Dar nu asta este important, ci valorile indicate”, a declarat Stefanescu.

Acesta a admis insa ca daca Azomures contesta in instanta rezultate obtinute din masuratori facute cu aparate neconforme ar putea castiga procesul. Daniela Stoica, de la Agentia Regionala Sibiu, a spus ca actualele depasiri nu constituie suficiente motive pentru suspendarea activitatii la combinat.

„Dupa rezultatele care sunt aici nu se poate suspenda deocamdata, dar incercam sa analizam toate situatiile. Vom lua in considerare analizele facute cu autolaboratoarele, pentru ca de asta le facem, dar, daca le vor contesta, vom vedea in instanta. Vom incepe toate demersurile pentru rezolvarea problemei, chiar daca ajungem in instanta”, a declarat Stoica.

Autolaboratorul va face masuratori timp de o luna. „In aceasta luna, cel putin sub presiunea acestui autolaborator, probabil colegii beneficiari o sa isi reduca putin capacitatile si cel putin o luna de zile nu vor fi probleme aici”, a fost de parere Daniela Stoica. Aceasta a recunoscut insa ca nu se prea poate face nimic pentru ca Azomures are program de conformare pana in 2015.

„Toate aceste autorizatii de mediu s-au dat pe baza unor negocieri facute in 2004. Speram sa-i aducem cel putin la masa negocierilor sa vedem ce putem face in cadrul legal pe care il avem”, a afirmat Stoica.

La randul sau, directorul Garzii de Mediu Mures, Octavian Moldovan, a spus ca „analizele de pana acum nu par suficient de concludente pentru a propune suspendarea activitatii la combinat”. Seful APM Mures a adaugat ca deoarece Azomures lucreaza la capacitate maxima polueaza mai mult.

Primarul Dorin Florea a adus acuzatii grave atat autoritatilor de mediu, cat si conducerii combinatului. „Am aflat ca in Romania nu sunt laboratoare agrementate. Le-am cerut (autoritatilor de mediu-n.r.) ca in maximum 10 zile sa aduca laborator si sa monitorizeze ce se intampla. Azomures sa nu-si bata joc de targumureseni. I-am sustinut ani de zile. In toata Europa, toate combinatele mari au conformare pana in 2009. Singurii care au obtinut pana in 2012 sunt turcii, tara care este extracomunitara (…). Combinatul a supravietuit datorita si bunavointei guvernelor, pentru ca totdeauna au beneficiat de gazul cel mai ieftin”, a afirmat Florea.

Primarul a propus o modificarea a legii pentru cazurile de poluare. „Ii propun premierului desfiintarea tuturor agentiilor si formarea uneia singura la nivel de judet, dar sa aiba forta si responsabiliate. Le-am cerut sa contureze si modificari ale actelor legislative, daca sunt proaste si permit o astfel de aprobare”, a afirmat primarul.

Florea a mai spus ca vrea si o garantie financiara din partea conducerii Azomures. „In cazul combinatului, eu as cere un fond de rezerva, o garantie, ca in momentul in care se mai intampla ceva sa simta acest lucru. Eu le-as cere 10 milioane de euro, nu stiu cat valoreaza intoxicarea targumuresenilor, o garantie depozitata intr-o banca si, cand se intampla ceva, automat primaria pune mana pe bani. Dezvolt spatiu verde si asa mai departe”, a spus Dorin Florea.

Garda de Mediu Mures a amendat in ultimele luni Azomures de doua ori: cu 50 000 de lei, respectiv 20 000, dar conducerea combinatului a contestat ambele amenzi tocmai pe motiv ca laboratorul nu are acreditare.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *