56 de milioane de oameni mor in fiecare an de boli cauzate de poluare. Cele mai raspandite sunt afectiunile pulmonare, cele faringiene si esofagiene si bolile de piele. Cei mai afectati sunt asiaticii si africanii, in Uniunea Europeana media fiind de 300.000 de decese in fiecare an. Este concluzia OMS.
Cifrele reci arata chiar ca 40% din decesele inregistrate in lume sunt influentate direct, indirect sau marginal de poluare. Din aceasta cauza, statisticile arata ca in fiecare secunda in lume se produc 1,78 decese. Asta inseamna aproximativ 107 decese pe minut, adica 6.390 de decese in fiecare ora. Un total de 153.000 de oameni mor in fiecare zi din cauza poluarii, adica 56 de milioane de decese se inregistreaza in fiecare an. Cele mai multe decese sunt in China, India, tarile Africii, Brazilia, SUA si Rusia. Cele mai afectate sunt marile aglomerari urbane, zonele industriale, marile suprafete agricole. Spre deosebire de alte cauze, poluarea afecteaza foarte tare toate categoriile de varsta, de la nou-nascuti la batrani. La copii, de exemplu, se observa cresterea concentratiei de amoniac in glandele salivare, anemii puternice, intarzieri in crestere si osificare, scaderea capacitatii vitale sau intarzieri ale dezvoltarii neuro-psihice, combinate cu fenomenul de intarziere scolara.
EFECTE NEGATIVE
Apa de la robinet, aerul poluat si zgomotul sunt principalele surse de poluare care produc boli incurabile. Cancerul de piele, tumorile cutanate, imbatranirea prematura a pielii sunt, de asemenea, cauzate de poluare. Pielea expusa la poluare sufera modificari de culoare, textura, elasticitate, se rideaza foarte usor, devine palida, terna si uscata. Insomnia este o alta afectiune determinata de poluare si aerul irespirabil mai ales din orase.
Lipsa odihnei adecvate afecteaza sistemul imunitar, sistemul nervos generand stres si o capacitate redusa de concentrare si probleme cu memoria. Efectele negative asupra sanatatii se regasesc si in ceea ce priveste podoaba capilara. Barbatii care traiesc in zone poluate sunt mult mai predispusi la calvitie, spre deosebire de cei care locuiesc in regiuni cu „aer curat”. Toxinele prezente in aerul poluat pot opri cresterea parului prin blocarea mecanismelor care produc proteina din care este compus firul de par.
Expunerea la substantele din gazele de esapament poate creste riscul de formare a cheagurilor sangvine potential letale. Expunerea la substantele formate in urma arderii carburantilor poate creste riscul de maladii cardiace si accident cerebral. Substantele toxice provoaca si formarea trombozei venoase – cheaguri de sange in venele picioarelor. Traficul rutier din zonele urbane este responsabil pentru peste 10% din emisiile totale de dioxid de carbon din UE.
Sursa: Jurnalul National