Conform unui studiu realizat de cercetatoarea columbiana Frederica Perera, recent publicat de „Pediatrics Journal” si citat de revista „Time”, rezulta ca emisiile de gaze poluante pot afecta si dezvoltarea creierului la fetusi.
Astfel, o femeie expusa unor niveluri ridicate de poluare in timpul sarcinii risca sa contribuie la scaderea cu patru puncte a IQ-ului (coeficientului de inteligenta) copilului sau pana la varsta de cinci ani.
La varsta de cinci ani, copiii expusi la poluare aveau un scor cu 4,31 pana la 4,67 mai mic decat ceilalti copii, la un test de IQ pe scara Weschler pentru prescolari, arata cercetatorii. Studiul s-a concentrat pe expunerea hidrocarburilor aromatice policiclice (HAP), eliminate de catre masini si de catre uzinele care ard carbuni sub forma de vapori in aer.
„Stim din multe studii ca un creier de fetus in dezvoltare este foarte vulnerabil la chimicalele neurotoxice„, spune Perera, citata de revista „Time”. „Unul dintre motive este pentru ca materia cenusie se dezvolta rapid, dar mecanismele de aparare pe care le are un creier adult, respectiv enzimele de detoxifiere si reparare, lipsesc la fetusi.”
Sursa: Realitatea TV