Nivelul ridicat de poluare din Asia poate afecta procesul de formare a norilor in Himalaya, avand ca efect probabil perturbarea musonilor si accelerarea topirii ghetarilor, relateaza Reuters.
Un raport stiintific intocmit in cooperare de cercetatori francezi si italieni a relevat ca particulele microscopice din aer devin „seminte” pentru picaturile de apa monitorizate intr-un observator montan din Nepal, plasat la cea mai mare altitudine (5.079 metri deasupra nivelului marii).
Este pentru prima oara cand oamenii de stiinta observa astfel de particule formandu-se la o altitudine atat de ridicata, mult peste inaltimile cuprinse in studiile realizate anterior in Europa si Japonia. „Credem ca fenomenul se produce din cauza poluarii masive din vai, care se ridica si afecteaza masele de aer de la mare inaltime”, a declarat Karine Sellegri, de la Universitatea „Blaise Pascal”, membra a echipei care a realizat studiul.
Documentul arata ca particulele provin din fumul emanat in urma arderii lemnului de catre oamenii care populeaza vaile Muntilor Himalaya, o mica parte putand avea „origini naturale”, din vegetatie. Oamenii de stiinta avertizeaza asupra riscurilor mai ample ale perturbarii mecanismului de formare a norilor. „Cresterea nivelului de poluare in Asia de Sud va avea consecinte de mediu la scara mondiala. Transportul de factori poluanti din regiunile dens populate din India, Pakistan, China si Nepal spre Himalaya poate, de asemenea, sa conduca la o fortare radiativa (efecte de incalzire) substantiala in Asia de Sud”, sustin autorii studiului.
Sursa: Evenimentul Zilei