Poluarea strica linistea apelor

emisii poluanteOceanele devin, din cauza noxelor, tot mai permeabile la zgomot. Acest lucru perturba viata mamiferelor care traiesc in apele marine. Oceanografii americani arata ca nivelul ridicat al sunetelor de joasa frecventa ar putea genera esuarea in masa a balenelor pe plaje si surditate temporara la delfini.

Arderea combustibililor fosili nu este un proces poluant doar pentru aerul din atmosfera. O mare parte din emisiile de dioxid de carbon ajunge in mari si in oceane, transformandu-se in acid carbonic.
Asa se explica cresterea aciditatii apelor oceanice. Sunetele de frecventa joasa, care se propaga in apa, sunt produse de ploaie, de valuri, de fauna marina si de activitati umane precum navigatia, constructiile si utilizarea sonarelor.

Intensitatea sunetelor depinde de concentratia din apa a unor compusi chimici, cum ar fi sulfatul de magneziu, acidul boric si ionii carbonati, legata direct de aciditatea ei, data de PH, explica doi oceanografi, de la Universitatea Hawai si de la Institutul de Cercetari acvatice de la Monterrey, California, citati de Agerpres.

PH-ul oceanelor, care a scazut usor de la inceputul revolutiei industriale, s-ar putea micsora de sase ori pana la sfarsitul secolului. „Absorbtia sunetului ar putea scadea, prin urmare, pana la 60% la latitudinile inalte”, anticipeaza oamenii de stiinta, care adauga ca Atlanticul de Nord figureaza printre regiunile vizate in mod special, din cauza activitatii industriale foarte puternice.

Surditate temporara la delfini

„Nivelul mare de sunete de joasa frecventa ar putea avea efecte biologice si comportamentale asupra faunei marine. Din cauza folosirii sonarelor cu frecvente medii in timpul exercitiilor militare s-ar putea produce chiar fenomenele de esuare in masa a cetaceelor pe plaje si de surditate temporara la delfini”, se mai arata in studiu.

Balenele cu cocoasa si-ar putea parasi habitatul daca sunt deranjate prea mult de zgomotul vapoarelor care trec in apropiere. Pentru ca sunetele se propaga mai usor in apele acide, acestea ar putea face ca animalele sa comunice pe distante mai mari, fenomen cu efecte necunoscute inca.

ALTE EFECTE NEGATIVE

Cresterea aciditatii din oceane poate afecta fertilitatea nevertebratelor marine, determinand extinctia coloniilor de arici de mare, de homari, midii si de stridii, potrivit unul alt studiu recent, realizat de australieni.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *