Populatia de elefanti africani de padure a scazut cu 62% in Africa centrala, in doar zece ani

Popula?ia de elefan?i africani de p?dure a sc?zut cu 62% în Africa central?, în doar zece ani
Populatia de elefanti africani de padure a scazut cu 62% in Africa centrala, in doar zece ani
Populatia de elefanti africani de padure a scazut cu 62% in Africa centrala, in doar zece ani

Populatia de elefanti africani de padure a scazut cu 62% in Africa centrala, in doar zece ani, potrivit unui studiu.

Analiza a confirmat temerile ca elefantii de padure (Loxodonta cyclotis) se indreapta catre disparitie, posibil in urmatorul deceniu.

Ecologistii spun ca este nevoie de actiune rapida si eficienta pentru a salva specia, ei fiind ingrijorati ca animalele sunt ucise pentru fildes.

Rezultatele studiului realizat de Wildlife Conservation Society (WCS) si de alte organizatii pentru conservarea speciilor sunt publicate in revista stiintifica PLoS One. Peste 60 de co-autori au participat la studiu, care a fost condus de dr. Fiona Maisels, expert la WCS si la Universitatea Stirling, precum si de dr. Samantha Strindberg, de la WCS.

„Desi ne asteptam la aceste rezultate, am fost inspaimantati ca declinul speciei intr-un singur deceniu a fost de peste 60%”, a declarat dr. Maisels pentru BBC Nature.

Studiul lor mai arata si ca zone imense, unde traiau elefantii in urma cu zece ani, mai sunt locuite de doar cateva exemplare.

Expertii au studiat padurile din Cameroon, Republica Centrala Africana, Republica Democrata Congo, Gabon si Republica Congo.

„Am masurat abundenta elefantilor folosind gramezile de balegar. Avem 11.000 de gramezi de balegar in datele noastre”, spune dr. Maisels. Ea a precizat ca echipa a inregistrat si semne importante ale prezentei umane, precum capcane si cartusele gloantelor. Rezultatele au confirmat ceea ce credeau oamenii de stiinta.

„Elefantii de padure sunt extrem de putini in zonele cu o densitate umana mare si cu un nivel inalt de infrastructura, precum strazile, precum si in cele cu o intensitate mare a vanatorii si un nivel scazut de guvernare – indicat de nivelul de coruptie si de absenta a legilor”, mai spune dr. Maisels.

Ecologistii spun ca o treime din pamantul unde traiau elefantii africani acum 10 ani a devenit periculos pentru aceste animale, din cauza braconierilor si cer actiune imediata pentru protejarea ultimelor exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *