Romanii trebuie sa invete sa selecteze deseurile menajere in casa si sa-si asume costurile serviciului de colectare, dupa principiul „poluatorul plateste“, in conditiile in care obligatia Romaniei este ca in 2020 sa ajunga sa recicleze jumatate din deseurile generate, in loc sa le abandoneze la groapa de gunoi.
gunoi„In momentul in care generam deseuri avem obligatii. Daca iau deseul de acasa si il duc la un centru, recuperez niste bani. Acela e singurul moment in care cetateanul primeste bani. In rest, plateste, pentru colectare si prin cumparaturile de la producator“, a declarat Ionut Georgescu, director general al Intersemat, o firma de management a deseurilor de ambalaje, in cadrul conferintei „Cum curatam Romania?“, organizata ieri de ZF
Mai putin de 3% din „gunoaiele“ generate de romani sunt colectate selectiv, in timp ce in statele din Vest procentul trece de 80%.
Si mai putine deseuri sunt reciclate, aproape toate ajungand la depozite.
Costurile colectarii vor creste daca Romania introduce taxe pe depozitarea deseurilor, dupa modelul tarilor din Vest, cu scopul de a incuraja reciclarea. O astfel de taxa ar fi trebuit introdusa din anii anteriori, dar a fost amanata de mai multe ori, iar termenul curent este anul 2017.