Portul Drobeta Turnu Severin, dotat cu o nava multifunctionala de preluare a deseurilor de pe Dunare

Portul Drobeta Turnu Severin, dotat cu o nava multifunctionala de preluare a deseurilor de pe Dunare
Portul Drobeta Turnu Severin, dotat cu o nava multifunctionala de preluare a deseurilor de pe Dunare

Portul Drobeta Turnu Severin a fost dotat cu o nava multifunctionala care va prelua si transborda reziduurile si apele de santina provenite de la navele care tranziteaza Dunarea, aceasta costand peste un milion de euro si fiind achizitionata din fonduri europene.

Targu Jiu: Perchezitii la sediul Federatiei Mine Energie, conduse de Marin Condescu. Hard-diskurile a doua calculatoare, ridicate e politisti 17:42
Portul Drobeta Turnu Severin, dotat cu o nava multifunctionala de preluare a deseurilor de pe Dunare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Nava EcoStar a fost lansata, vineri, in Portul Drobeta Turnu Severin, fiind achizitionata in baza proiectului „Sistem de prelucrare reziduuri de nave si interventie in caz de poluare pe sectorul Dunarii administrat de Compania Nationala a Administratiei Porturilor Fluviale Giurgiu”.

Potrivit inginerului-sef Marcel Burducea de la Administratiei Porturilor Fluviale Giurgiu, nava, care a costat peste un milion de euro, va prelua reziduurile si apele de santina poluante, iar apoi le va tranborda selectiv pentru reciclare.

Conform proiectului, sistemul din care face parte nava EcoStar cuprinde si un ponton, dar si o platforma pentru preluarea si prelucrarea reziduurilor.

„Nava propriu-zisa este dotata cu tot sistemul modern pentru prevenirea poluarii. Pentru a indeparta zonele poluate va prelua reziduurile si apele de santina de la nave, le va transborda pe un ponton care urmeaza sa vina cat de curand, si el dotat cu echipamente moderne pentru a prelua de pe nave aceste reziduuri containerizate, iar de pe ponton ele vor fi pompate pe o platforma amenajata pe cheul de pe uscat. Printr-un contract cu un operator local de salubrizare, acesta va prelua periodic aceste reziduuri care vor fi reciclate”, a explicat Burducea.

Nava care a ajuns in Portul Drobeta Turnu Severin va actiona pe Dunare intre Bechet si Bazias si va prelua reziduurile atat de pe apa, cat si de la navele aflate in trafic pe fluviu, pana acum acestea fiind obligate sa acosteze in ponton pentru indepartarea apelor de santina si a reziduurilor.

„Nava se poate deplasa si in larg pentru a prelua de la navele aflate in trafic aceste reziduuri. Va usura practic sistemul care era pana acum. Navele care erau in tranzit veneau in Portul Drobeta Turnu Severin, stationau o anumita perioada de timp sa transbordeze reziduurile si sa plece. Acum se pot intampla lucrurile acestea si in trafic si, mai mult decat atat, are un sistem de preluare incat cele care tranziteaza nu mai sunt fortate sa stocheze anumite reziduuri pana la zona de destinatie, acolo unde aveau contract de plasare”, a mai spus Marcel Burducea.

Sase persoane se vor ocupa de functionarea intregului sistem – trei persoane vor fi pe nava si trei vor lucra pe partea tehnica, acestea fiind coordonate de un specialist.

Nave similare au ajuns si in Porturile Calarasi, Giurgiu si Cernavoda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *