Studiu: “Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale – potential si valorificare”

Studiu: “Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale - potential si valorificare”
Studiu: “Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale – potential si valorificare”

Studiul “Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale – potential si valorificare”, realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) arata ca tara noastra are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana, cu extinderea sa din Dobrogea de Sud.

In aceste zone se afla formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul “shale gas”, termen care a devenit cunoscut in limba romana sub denumirea de “gaze de sist”. Aceste formatiuni se gasesc la adancimi de peste 2.500-3.000 de metri. Pe langa zonele cu potential ridicat, mai exista si alte zone cu conditii potentiale de existenta a zacamintelor de gaze de sist in Depresiunea Getica, Depresiunea Panoniei si Bazinul Transilvaniei.

“Resursele neconventionale de energie constituie o forma alternativa de energie. Ele sunt localizate in formatiuni sedimentare de diferite varste si, de regula, la adancimi mari in scoarta terestra: shale si tight gas, heavy oil si oil shale, coad seam gas si, in unele zone reci, in mari si oceane, gaz hidratii”, se arata in raport. Autorii studiului amintesc ca Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10-15 ani.
Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), facut public in iunie 2013, gazul de sist majoreaza cu 47% rezervele potentiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel global, gazele de sist reprezinta 32% din rezervele totale de gaze naturale. “Romania, cu o rezerva recuperabila estimata la 1.444 de miliarde de metri cubi de gaze de sist, se situeaza pe locul 3 in Europa, dupa Polonia (4.190 miliarde de metri cubi) si Franta (2.879 miliarde de metri cubi) si inaintea Danemarcei (906 miliarde de metri cubi)”, mai arata studiul CNR-CME, amintind datele din raportul americanilor. Raportul “Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale — potential si valorificare” este semnat de 43 de specialisti din cadrul CNR-CME, majoritatea profesori universitari in domeniul petrolului si gazelor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente