Programul operational sectorial (POS) pentru pescuit, in baza caruia vor fi alocate fondurile europene din acest sector, ar putea fi aprobat de Comisa Europeana pana la sfarsitul lunii decembrie, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu.
„Prin acest program, Romania va beneficia, in urmatorii sapte ani, prin Fondul European de Pescuit, de circa 250-260 milioane euro, pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, dar si pentru organizarea asociatiilor de producatori”, a spus Albu.
Acesta a adaugat ca asteapta elaborarea ghidului plafon al POS, prin care poate stabili care proiecte sunt eligibile pentru accesarea fondurilor europene.
Finantarea sectorului piscicol prin Fondul European pentru Pescuit se va derula pe cinci axe, dar in Programul Operational pentru Pescuit au fost retinute doar patru. Programele vizeaza adaptarea flotei de pescuit (care are un buget de 23,1 milioane euro in urmatorii sapte ani), pescuit in apele interioare, procesare si marketingul produselor provenite din pescuit si acvacultura dispune de cea mai mare suma (peste 115,3 milioane euro) dai si dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti (au fost alocate 23,1 milioane euro).
Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) este institutia care se ocupa de implementarea tehnica a programului, iar Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) de cea financiara, ceea ce inseamna ca proiectele depuse pe masurile programului operational de pescuit vor fi analizate de o comisie de evaluare din cadrul ANPA, iar banii pentru proiectele eligibile se vor plati prin intermediul APDRP.
Pescuitul joaca un rol social si economic important pentru Romania, chiar daca asigura mai putin de unu% din Produsul Intern Brut. Reteaua hidrografica a Romaniei este de 843.710 hectare, ceea ce reprezinta aproximativ trei% din suprafata totala a tarii.
FEP are un buget de 3,8 miliarde de euro, pe perioada 2007-2013, conform repartizarii anuntate de Comisia Europeana. Spania va fi principalul beneficiar al acestui fond, cu un miliard de euro, urmata de Polonia – 651 milioane si de Italia – 376 milioane.
Crearea acestui fond a fost decisa de Uniunea Europeana in iunie 2006 si vizeaza modernizarea si diversificarea acestui sector, amenintat de reducerea efectivelor diverselor specii de peste.
Sursa: Financiarul