Povestile lacurilor blestemate

Mii de oameni au pierit de-a lungul timpului inghititi de ape, iar de multe ori rudele pun tragediile pe seama fortelor oculte. Barci prinse in vartejuri de neoprit, pesti uriasi care ii sperie de moarte pe inotatori sau biserici distruse de comunisti care iau suflete tribut sunt doar cateva dintre legende.lacurile blestemate

Despre Lacul Miresei, aflat in apropierea Bisericii Sf. Voievozi, din Campina, circula tot felul de povesti. Pe aceste locuri ar fi fost, prin anul 1.200, o manastire de calugari in care au avut loc pacate grele sau o biserica ai carei enoriasi erau foarte pacatosi. Iar Dumnezeu i-a pedepsit si le-a scufundat lacasul de cult.

Unii locuitori sceptici spun ca apa are o adancime de patru metri si nu putea sa se scufunde aici o manastire, pe cand altii ar putea jura ca apa are pana la 70-80 de metri. Cert este ca lacul isi ia in fiecare an tributul. Si numai barbati. Se mai spune ca in zilele insorite poti zari in apa turla fostei biserici.

O alta legenda spune ca o fata fortata de parinti sa se marite cu un barbat bogat, desi iubea un alt flacau, s-a aruncat in apa chiar in ziua nuntii. Dimineata, oamenii au zarit voalul alb plutind, iar de atunci locul este blestemat, cerand in fiecare an „suflet de om tanar, in special de barbat”, cum povestesc satenii.

Ginere ucis in noaptea nuntii

In ultimii 60 de ani, zeci de persoane si-au gasit sfarsitul intr-un mod misterios in Lacul Fantanele din comuna doljeana Radovan. Satenii spun ca, la inceputul aniilor ’40, in satul Radovan s-au mutat mai multi moldoveni, printre care si o tanara frumoasa pe nume Ileana.

„Muica, era frumoasa foc ca toate moldovencele. S-a indragostit de ea un baiat de aici de la noi din sat si s-au luat”, povesteste Maria Musetescu (75 de ani). Dar in noapte nuntii, ginerele a fost omorat in bataie de cativa nuntasi. „De necaz, mireasa s-a dus in padurea de la marginea satului si s-a spanzurat de ciutura unei fantani”, mai spune tanti Maria.

Potrivit localnicilor, oamenii care-si gasesc sfarsitul in lacul Fantanele ar fi victimele miresei spanzurate, pentru ca padurea unde s-a spanzurat inconjoara luciul de apa.

„La cati oameni au murit aici, e ceva necurat. Cred ca mireasa i-a inecat, ca nu imi dau io seama cum de s-au inecat atatia barbati in lacul asta”, afirma Musetescu. Ironia sortii face ca ultima victima sa fie chiar seful garzii de interventie al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, care a salvat zeci de oameni de la inec. Barbatul de 36 de ani a murit cand regla presiunea apei in baraj.

Vorbe necurate

La granita dintre judetele Prahova si Buzau exista un alt loc inconjurat de mister si superstitii: lacul de la Ciotul Paltinului. Se spune ca, in mijlocul apei, barcile sunt prinse de un vartej de neoprit, care le trage in adancuri.

Batranii povestesc ca fenomenul se explica prin blestemele aruncate de oameni asupra lacului. Format pe craterul unui vechi vulcan, ii obliga pe localnici sa ocoleasca pe un drum greu, iar acestia spuneau cu necaz: „Darama-s-ar muntele, ca greu mai e!”. Intr-o noapte, in timpul unei furtuni, s-a produs o alunecare de teren care a largit lacul cu aproape un kilometru si de atunci a pornit blestemul.

Lacul misterios din Bucegi

Departe de privirile oamenilor, intr-o zona in care doar viperele traiesc confortabil, se spune ca un lac apare si dispare dupa legi bizare. Si ca, potrivit localnicilor din zona Poiana Tapului, fiecare aparitie a lacului in muntii Bucegi este insotita de moartea sau de disparitia unor persoane.

Oamenii spun ca sunt si semne prevestitoare: inainte ca lacul sa-si faca simtita prezenta, vremea se strica brusc, iar vantul bate foarte puternic doua zile. A doua zi, undele lacului scalda muntii pentru una sau mai multe zile, pana cand isi primeste ofranda vie.

Oamenii spun ca in acele locuri traia, in mijlocul unui lac, o vrajitoare. Copiii chinuiti de ea s-au revoltat si, ajutati de zana lacului, au scufundat vrajitoarea, cu casa cu tot. Numai ca puterea acesteia era atat de mare incat lacul revine cateodata, ia un suflet de om si dispare iarasi in neant. In ultimii ani au murit aproape numai turisti.

Biserica din ape

Poate cel mai sinistru lac din judetul Mures este lacul Bezid. Acesta s-a format prin construirea unui baraj pe valea paraului Cusmed. Lucrarile au inceput in 1975, dar umplerea definitiva a lacului s-a incheiat in 1992. Lacul a fost facut pentru prevenirea inundatiilor care ar pune in pericol patru sate si s-a format pe suprafata satului Bezidul Nou. Din ape rasare si acum, ca o fantoma, turla vechii biserici.

Scafandrii de la Serviciul Salvamont Mures se antreneaza in lacul Bezid. „Am intrat prima data in lacul Bezid in urma cu trei ani. Atunci am fost solicitati pentru a recupera cadavrul unui tanar inecat acolo. Este sinistru.

Vizibilitatea este zero si doar in zilele foarte insorite poti vedea ceva la doi metri. Din ce am vazut eu, se pot distige ramasitele caselor si chiar vechiul drum din sat”, a povestit Robert Kovacs, sef la Serviciul Salvamont Mures. Cea mai mare adancime a lacului este de 14 metri.

Iazul care a inghitit nuntasii

De istoria blestemata a iazului Nimirceni, situat la cinci kilometri de localitatile sucevene Bosanci si Falticeni, se leaga mai multe povesti. Cea mai veche se refera la un alai de nuntasi care ar fi fost inghitit de apele Nimirceniului cu sute de ani in urma.

„Era iarna. Nuntasii se duceau spre o biserica din apropiere. Ca sa nu inconjoare iazul, au trecut de-a latul sau. La mijloc insa gheata a cedat, iar toti nuntasii s-au inecat”, povesteste Lucretia Plamadeala, pensionara.

Unii localnici spun ca, uneori, in miezul noptii, nuntasii revin la viata si continua nunta, pe iaz auzindu-se acorduri de fanfara, desi nu este nimeni in zona.

„Intr-o seara, am iesit sa vad de ce urla cainii. Nu a trecut mult si am auzit fanfara cantand pe iaz. Am fugit de acolo fara sa ma mai uit in urma. Locul asta e necurat mai mult ca sigur”, povesteste ciobanul Stefan Dima.

Localnicii spun ca iazul cere suflete tinere. „Acum vreo doi ani s-a inecat un tanar. Era doar pana la genunchi in apa, dar el si-a pierdut viata. Unii spun ca atunci o voce din adancuri a spus: -Ora a sosit, omul a venit-„, povesteste Daniel Ciobanu.

„La cati oameni au murit aici, e ceva necurat. Cred ca mireasa i-a inecat, ca nu imi dau io seama cum de s-au inecat atatia barbati in lacul asta.” – Maria Musetescu, localnica din Radovan

Monstrii din adancuri

Legendele Balastierei de la Apa, judetul Satu Mare, referitoare la existenta unor pesti gigantici care traiesc la o adancime de 40 de metri, sunt povestite de oameni care cunosc bine balta. Balastiera, a doua ca marime din tara, se intinde pe o suprafata de 100 de hectare. In 1970, cand raul Somes a inundat judetul, o mare cantitate de apa s-a revarsat in balta. Acesta este punctul de pornire al legendelor.

„Nu este exclus ca in acel moment sa fi ajuns somni in balta. In 40-50 de ani, ei pot ajunge si pana la 100 de kilograme. Mediul natural este propice pentru a supravietui asa de mult, durata lor de viata fiind mare”, spune Mihai Rusu, unul dintre fostii administratori ai balastierei.

Directorul Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi Satu Mare, Gheorghe Giran, spune ca rudele sale au vazut cu ochii lor pestii uriasi. „Inainte de ’89 se exploata puternic in zona. La un moment dat, o cupa a ramas in adancuri. Pentru recuperarea ei au fost chemati scafandrii.

Din cate am auzit, acestia

s-au speriat de monstrii uriasi din adancuri. Fratele meu spune ca a vazut un peste cat o traversa de cale ferata”, povesteste Giran.

Geza Varga (78 de ani), localnic, sustine ca a vazut pesti mari cat un om. „Am lucrat si eu acolo, am vazut cu ochii mei acei pesti uriasi. Au o gura cat capul meu, cred ca m-ar putea inghiti pe loc”, spune Geza Varga.

Mancat de pesti

Situat in partea de nord-est a municipiului Iasi, in apropiere de localitatile Dancu si Valea Lunga, lacul de baraj artificial Chirita serveste de prin anii ’68 drept rezerva de apa potabila pentru capitala Moldovei. Constantin Leonte (78 de ani), din localitatea Valea Lunga, povesteste de doi parasutisti care au aterizat din greseala in apa.

„Unul a scapat, dar altul a fost inghitit de ape. Au chemat scafandrii ca sa-l caute. Baietii au intrat in apa, dar dupa cateva minute au iesit speriati la mal. Ne-au spus ca au vazut niste somni uriasi, si ca ei nu mai intra in apa”, spune mos Leonte.

Trupul parasutistului a iesit la suprafata dupa trei saptamani. „Avea o parte a fetei mancata de pesti. Va spun eu: sunt mari de tot somnii aia din lac, ca si scafandrii spuneau ca te pot manca”, zice localnicul.

Si lacul de la Fantanele, judetul Cluj, a bagat spaima in scafandri si in localnici. Iosif Marc, un batran din Belis, isi aminteste ca in urma cu sapte-opt ani un cioban a cazut din barca in apele lacului. Scafandrii care l-au cautat s-au ingrozit. „Ne-au spus ca daca am sti ce monstri sunt in aceste ape, nu ne-am mai apropia de lac”, isi aminteste Iosif Marc.

O situatie asemanatoare este in cazul barajului Paltinu, de pe Valea Doftanei. A fost construit in 1971 si a dat nastere unor povesti teribile despre pestii de dimensiuni incredibile care ar trai in apa sau despre tributul de suflete cerut de lac. Dovada stau si zecile de cruci insirate pe mal.

Razelmul, viata si moartea pescarilor

Cel mai mare lac din Romania, de 415 kilometri patrati, poate fi considerat si cel mai periculos. Tulcenii spun ca lacul Razelm este malefic. Te adoarme cu linistea luciului de apa, pentru ca imediat sa se transforme in iad. Femeile se uita lung dupa sotii care pleaca la pescuit, pentru ca multi nu s-au mai intors.

„Singura sansa este sa ajungi cat mai repede la mal, altfel adio. Valurile se ridica la doi metri, brusc incepe vijelia de nu mai vezi tarmul. Din cauza ca lacul e foarte mare, se fac valuri uriase de te rastoarna imediat. Am scapat dintr-o asemenea furtuna doar pentru ca vazusem malul”, povesteste Ovidiu Ghionu, pescar tulcean.

Cea mai mare tragedie s-a produs in 1997, cand apele lacului au indoliat sapte familii deodata. „Baietii au plecat pe lac. Era iarna si lacul era inghetat. S-au dat jos din lotca si podul de gheata a cedat. Au intrat dedesubt, n-a scapat niciunul. I-au gasit cand s-au topit gheturile. Razelmul este infinit mai primejdios decat Marea Neagra”, spune primarul din Jurilovca, Virgil Vlaciu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *