Praful din aer slabeste inima

Tot mai multi americani acuza afectiuni cardiace si pulmonare din cauza aerului poluat

Praful din atmosfera accentueaza bolile de inima si de plamani. Nivelul ridicat de particule chimice din aer favorizeaza aparitia cancerului pulmonar.

O echipa de cercetatori de la Universitatea „John Hopkins” din Baltimore a realizat un studiu privind modul in care nivelul de praf si particule chimice din atmosfera influenteaza bolnavii care sufera de afectiuni cardiace si pulmonare, informeaza Reuters.

Specialistii au analizat nivelul de poluare din aer inregistrat in ultimii sapte ani in 108 din statele americane. Aceste date au fost coroborate cu cele 3,7 milioane de internari in spitale la sectiile de cardiologie si alte 1,4 milioane de pacienti internati la sectiile medicale de afectiuni respiratorii.

Varstnicii, cei mai afectati

Concluzia arata ca in zilele in care nivelul de praf si alte particule chimice poluante din aer este ridicat, tot mai multe persoane in varsta apeleaza la serviciile medicale de urgenta acuzand afectiuni cardiace.
Astfel, in respectivele zile, numarul pacientilor in varsta care au apelat la serviciile medicale de urgenta acuzand probleme cu inima a fost cu 0,36% mai mare.

De asemenea, s-a constatat o crestere a numarului varstnicilor care merg la spital din cauza unor complicatii ale aparatului respirator, in perioadele cand poluarea din aer este mai intensa.

„Desi nivelul poluarii din zilele respective nu este semnificativ mai mare decat in alte perioade, am reusit totusi sa stabilim conexiunea intre afectiunile cardiace si praful si particulele poluante din aer”, a declarat Roger Peng, unul din autorii studiului, citat de Reuters.

Risc de cancer pulmonar

Anterior lansarii acestui studiu, aceeasi echipa de specialisti a demonstrat faptul ca inima si plamanii sunt afectati de anumite particule din aer, insesizabile, de o suta de ori mai mici decat diametrul unui fir de par.
De asemenea, alte particule chimice, chiar si mai mici, care provin de la tevile de esapament ale masinilor, atunci cand sunt inhalate, sporesc riscul aparitiei unor boli, precum emfizemul sau cancerul pulmonar.

Autorii studiului sunt de parere ca, pentru obtinerea unor concluzii relevante privind legatura de cauzalitate dintre praf si afectiunile cardiace, este nevoie de implicarea guvernului pentru o monitorizare continua la nivelul Statelor Unite ale Americii.

Bolile luate in trafic

Nivelul ridicat de praf si particule poluante provenite de la masini favorizeaza declansarea crizelor de astm bronsic

Poluarea din aer „ingroasa” sangele si creste riscul aparitiei de cheaguri in vene

Alergiile pot fi declansate sau agravate de expunerea pentru mai mult timp la un mediu poluat

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente