Prapad de lava si cenusa in Chile

Vulcanul Chaiten, care a erupt ultima oara acum 9.000 de ani, a pus pe fuga 5.000 de oameni

O ciuperca giganticas-a inaltat marti, la cativa kilometri deasupra masivului Chaiten, din Chile. In acelasi timp, s-a declansat si o teribila furtuna.

Vulcanul Chaiten aflat in sudul statului Chile, America de Sud, continua sa arunce lava cu o ferocitate nemaiintalnita. Cei aproape 5.000 de locuitori ai orasului Chaiten, aflat la 10 kilometri distanta de piciorul vulcanului, au fost evacuati in totalitate.

Poluarea care a cuprins zona atinge proportii inimaginabile, iar rezervele de apa au fost compromise. In Chaiten a fost decretata stare de urgenta, iar presedintele statului Chile, Michele Bachelet, i-a vizitat pe sinistrati. Statul chilian le asigura evacuatilor hrana, adapost si medicamente.

Stare de urgenta si in Argentina

Oficialitatile din Chile nu au anuntat insa care va fi soarta sinistratilor de acum inainte, niciun plan in acest sens nefiind dat pana in prezent publicitatii.

Sirenele au vuit incontinuu pe strazile orasului Chaiten, iar echipele de salvare au intrat in alerta. Intr-un timp-record, locuitorii orasului, aflati in mare pericol din cauza lavei si cenusii vulcanului proiectate intr-un spectacol apocaliptic, pe cer, au fost imbarcati la bordul a doua vapoare puse la dispozitie de marina militara.

O echipa de salvare a Fortei Aeriene a intrat, de asemenea, in alerta, ajutand la evacuarea sinistratilor ce au fost transportati in orasul Puerto Montt, aflat la 200 km de locul dezastrului. Si in Argentina, stat care se invecineaza cu Chile, a fost decretata starea de urgenta.

Exploziile vulcanice continua

Inca de la sfarsitul saptamanii trecute, in localitatea Esquel, care se afla la 100 de kilometri de vulcanul in eruptie, multi dintre cei 32.000 de locuitori au intrat in panica si s-au autoevacuat. Specialistii de la Serviciul National de Geologie din Chile apreciaza ca activitatea vulcanului nu se va opri aici.

Vulcanologul Luis Lara a subliniat ca in acest moment sunt indeplinite toate conditiile, din punct de vedere geologic, ca vulcanul sa erupa din nou si mult mai violent. Expertii sunt ingrijorati in special din cauza riscului crescut al unor explozii concertate, insotite de valuri de fum si cenusa, insuportabil de toxice.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente