Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a propus Chinei un „new deal” ecologic

  0
  694

  In ultima zi a vizitei sale in China, tara care se numara printre cei mai mari poluatori ai planetei, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut guvernului de la Beijing sa semneze un nou „deal” mondial, ecologic si economic.

  Sarkozy a sustinut, de asemenea, in fata oficialilor chinezi, instituirea „taxei carbonului” pentru produsele provenite din statele care nu adopta masuri imediate pentru a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

  „Propun Chinei sa fie parte a unui nou contract mondial, ecologic si economic. Sa actioneze profund si durabil, pe masura fortei sale, asupra producerii si consumului de energie. China poate lua aceasta decizie strategica. Poporul chinez nu trebuie sa renunte la dezvoltarea economica, ci, dimpotriva, trebuie sa devina un model de dezvoltare durabila.

  Lumea are nevoie ca statul chinez sa se implice in reducerea emisiei de gaze cu efect de sera si sa participe astfel la cursa impotriva incalzirii globale”, a spus Sarkozy in ultima zi a vizitei sale, in timp ce se afla in aula Universitatii din Beijing.

  „Noua intelegere” (new deal) la care presedintele francez a facut referire este sintagma ce denumeste politica interventionista dusa de presedintele american Roosevelt intre anii 1933 si 1935 pentru a face fata consecintelor crizei economice declansate in America in anul 1929.

  Sarkozy a insistat ca statul chinez sa se alieze tarilor care lupta impotriva incalzirii globale nu doar declarativ, ci si prin proiecte concrete. „Trebuie sa injumatatim emisia gazelor de sera la nivel mondial.

  Daca nu ne fixam obiective si daca nu le respectam, nu vom putea evita catastrofa care ameninta planeta”, a avertizat Nicolas Sarkozy. El a salutat deschiderea statului chinez fata de propunerile sale legate de soarta planetei si a spus ca declaratia comuna, semnata de ambele tari, constituie un pas deosebit de important in politica mondiala de mediu.
  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.