Ornitologii au avertizat despre riscul reaparitiei aviarei din iunie

0
493

Societatea Ornitologica Romana (SOR) a informat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), inca din luna iunie, despre posibilitatea reizbucnirii epidemiei de gripa aviara in unele regiuni ale Romaniei, a declarat, miercuri, reprezentantul SOR Tulcea, Eugen Petrescu, anunta NewsIn.

„Am informat autoritatile despre riscul reaparitiei viruslui aviarei, inca din luna iunie. Am semnalat, la momentul respectiv, ca localnicii din judete precum Tulcea, nu respecta legea si cresc pasarile in libertate.

Desi am primit un raspuns de la MADR, ca se vor ocupa de aceasta problema, nu cred ca s-a intamplat nimic concret”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, cresterea pasarilor in libertate ar putea reprezenta o cauza a aparitiei gripei aviare in localitatea Murighiol.

„Exista varianta ca sursa focarului sa fie lacul din apropierea localitatii Murighiol, unde pasarile domestice sunt crescute in libertate si intra in contact cu pasarile salbatice. De asemenea, nu este exclus ca pasarile migratoare sa fie purtatoare de boala”, a explicat Petrescu.

Acesta a mentionat ca, in prezent, pe teritoriul tarii, au ajuns pasari migratoare, respectiv gaste sau rate salbatice, din tari precum Polonia, Rusia sau Ucraina.

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anuntat, miercuri, ca in localitatea Murighiol din Delta Dunarii au fost semnalate pasari moarte, iar in urma analizelor efectuate s-a constat ca este vorba de virusul gripei aviare. Autoritatea Nationala Sanitar Veterrinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a confirmat existenta virusului aviar H5N1, in localitatea Murighiol din Delta Dunarii.

Potrivit ANSVSA, a fost intrunit Comandamentul Antiepizootic judetean care a stabilit zona de protectie (raza de 3 km) care include localitatea Murighiol si zona de supraveghere (raza de 10 km), care include gospodariile din localitatile: Mahmudia, Dunavatul de Jos, Dunavatul de Sus, Plopu si Sarinasuf.

De asemenea, toate pasarile din gospodaria respectiva, 56 de gaini si 16 rate, au fost ucise si distruse si a fost efectuata prima dezinfectie.

La intrarea si iesirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfectie. Este restrictionata circulatia animalelor si este interzisa comercializarea si transportul pasarilor, carnii de pasare si a oualor.

Sursa: Ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.