Impaduririle promise de municipalitate la inceputul anului, dupa scoaterea din circuitul silvic a 6,5 hectare de padure la Ciric, au fost taiate din lista de investitii pe 2013 • Pana in prezent, desi defrisarile la Ciric au inceput de doi ani, nu s-a plantat la loc nici macar un vlastar
Proiectul de amenajare a zonei Ciric a presupus taierile a sute de arbori de pe versantii din jurul lacului, pentru a face loc parcarilor si instalatiei de telescaun. Chiar edilii locali au promis ca, in compensatie, vor avea loc actiuni de reimpadurire, pana acum nu au miscat niciun deget. Deocamdata primaria a „plantat” doar promisiuni, chiar daca legislatia si acordurile incheiate cu Directia Silvica Iasi obliga administratia locala sa planteze arbori pe o suprafata de trei ori mai mare decat cea defrisata.
Au taiat finantarea
Intre 2011 si 2012, au fost scoase din circuitul forestier 6,5 hectare de padure in zona Ciric. Drept urmare, municipalitatea ar fi trebuit sa planteze circa 20 de hectare de padure. „Potrivit reglementarilor, o suprafata forestiera scoasa din uz trebuie compensata prin plantari pe o suprafata de trei ori mai mare.
Primaria are un termen de doi ani de la inceputul actiunilor de defrisare, pentru a planta alti arbori in loc. Din ce stiu eu, va trebui sa scoata la licitatie actiunea de plantare si posibil pe cea de achizitie a materialului saditor, pentru ca ea sa fie facuta de specialisti. Deocamdata, sunt in acest termen de doi ani”, preciza, acum ceva timp, Corneliu Parascan, seful Directiei Silvice Iasi. Concret, alesii locali au promis in primavara plantarea a 30 ha de padure. Chiar daca termenul legal pentru replantarea aborilor defrisati in 2011 a expirat deja, municipalitatea nu a plantat nimic si a taiat finantarile alocate la inceputul anului. Astfel, daca in bugetul de investitii era alocata suma de 350.000 de lei, ultima rectificare de buget a redus suma la 100.000 de lei.
„Diminuarea bugetului alocat initial pentru aceasta actiune nu este legata de abandonarea acestui proiect. O prima etapa de plantari ar urma sa aiba loc in toamna, undeva in luna octombrie. Daca se fac lucrarile in toamna, facturile ar urma sa vina undeva in ianuarie, deci banii nu trebuie prinsi neaparat in bugetul pe anul acesta. Am lasat bani pentru a incepe procedurile de licitatie in septembrie”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Plantarile sunt teoretic inca in atentia autoritatilor locale, fiind planificate a se realiza vizavi de zona de agrement Ciric, pe 20 hectare, iar 10 hectare in zona Rosetti.