Primaria Sanmartin (Bihor) se impotriveste gazelor de sist

Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?
Primaria Sanmartin (Bihor) se impotriveste gazelor de sist
Primaria Sanmartin (Bihor) se impotriveste gazelor de sist

Primaria Sanmartin spune ca a aflat doar prin presa, anul trecut, despre faptul ca zona Felix a fost concesionata de catre Agentia Minerala de Resurse Minerale, pentru explorarea si exploatarea zacamantului din subteran.

E vorba, desigur, despre gazele de sist. Si este vorba despre aceeasi companie canadiana East West Petroleum catre care s-a concesionat si perimetrele de la Tria si Tulca. Cu precizarea ca pentru concesionarea acestor doua perimetre Guvernul si-a dat deja acordul, in luna decembrie!Memorandum catre Guvern

Primarul Lucian Popus si viceprimarul Nicolae Leuce se tem ca urmeaza la rand perimetrul de exploatare a zacamantului din Felix – 1 Mai. Cum premierul Ponta este, mai nou, fanul gazelor de sist, temerea celor doi edili este pe deplin indreptatita.Popus si Leuce stiu ca daca Guvernul va trece peste vrerea localnicilor si va aproba concesiunea perimetrului Felix, se pune cruce turismului balnear din jurul Oradiei. Din pacate, Cabinetul Ponta a aratat o lipsa de transparenta ingrijoratoare, aproband deja inceperea lucrarilor in judetul Bihor, la Tria si Tulca, fara a se consulta cu niciun factor decident din judet.Luni, Primaria Sanmartin intentioneaza sa transmita un memorandum catre Guvern, prin care sa instiinteze Palatul Victoria ca locuitorii comunei nu doresc sa vada sonde pentru exploatarea gazelor de sist. Aceste sonde sunt, categoric, incompatibile cu turismul din Baile Felix si Baile 1 Mai. De aceea, in aceste zile, Primaria Sanmartin a dat drumul la o campanie de strangere de semnaturi anti-gaze de sist.Joi, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Cornel Popa (PNL), parea debusolat in fata atitudinii Guvernului USL. Popa spune ca nimeni din Guvern nu l-a consultat, inainte sa se aprobe concesionarea perimetrelor de la Tria si Tulca, prin Hotarare de Guvern.Exemplul occidental

Exploatarea gazelor de sist, prin tehnica fractionarii hidraulice, implica riscuri majore de mediu, precum si asupra sanatatii oamenilor. Exista pericolul real al infiltrarii gazelor in panza freatica, iar in cazul perimetrului de la Felix, implicit contaminarea pungii de apa geotermala. De asemenea, s-a demonstrat ca acest gen de exploatatii pot genera cutremure, asa cum s-a intampla in Statele Unite, unde in state precum Ohio s-a dispus suspendarea exploatarii gazelor de sist. Mai multe state europene au interzis sau au restrictionat exploatarea gazelor de sist: Franta, Marea Britanie, landul german Westfalia – Renania de Nord, Danemarca, Olanda si chiar Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *