Proces pentru 7 ha din Herastrau

Proces pentru 7 ha din Herastrau
Proces pentru 7 ha din Herastrau

Municipalitatea a reusit in ultimii 6 ani sa redea bucurestenilor peste 150.000 de mp de spatiu verde, a declarat marti primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Am reusit in ultimii 6 ani, prin desfiintarea a 2.000 de constructii civile construite ilegal pe domeniul public, sa redam bucurestenilor peste 120.000 de mp de spatiu verde in afara parcurilor Capitalei si 30.000 de mp de spatiu verde in parcurile pe care le avem in administrare”, a spus Oprescu, in contextul in care a fost prezent la Curtea de Apel Bucuresti unde s-a judecat un dosar privind 7 hectare de teren din Parcul Herastrau vandute de BTT catre o firma privata, transmite Agerpres (17 februarie).

El a mentionat ca inca din 2009 Primaria Bucuresti a intrat in proces alaturi de clubul de yachting Sportul Studentesc avand calitatea de intervenient accesoriu, instanta admitand cererea Municipalitatii de a-si apara un teren care-i apartine inca de pe vremea regelui Carol I.

„Precizez ca terenul in litigiu, la momentul emiterii certificatului de atestare, era parte integranta a Parcului Herastrau — monument istoric, fiind domeniul public al Municipiului Bucuresti. Asa cum arata inscrisurile puse la dispozitia instantei, terenul de 7 ha reprezinta o sectiune dintr-o suprafata mai mare de teren expropriat pentru cauza de utilitate publica in baza legii pentru crearea Parcului National (ulterior Herastrau) infiintat prin legile din anul 1910 si 1912”, a afirmat edilul general.

El a explicat ca Municipalitatea a pus la dipozitia BTT cele 7 hectare de teren din Parcul Herastrau in scopul activitatii sportive, subliniind ca, potrivit decretului in baza caruia terenul a intrat in folosinta BTT, la incetarea folosintei acesta trebuia sa revina Administratiei Bucurestiului in a carui proprietate se afla.

La sedinta de marti, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis cererea avocatilor privind solicitarea catre Guvern de a prezenta inventarul bunurilor pe care Compania de Turism si Tineret, ulterior BTT, le detinea in anii 1991 si 1992. Urmatorul termen in dosarul privind cele 7 hectare de teren din Parcul Herastrau a fost stabilit de instanta pe 17 martie 2015.

In 1999 Biroul de Turism si Tranzactii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului de 7 hectare din Parcul Herastrau in conditiile in care spatiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zona declarata monument istoric.

In 2002 reprezentantii clubului de yahting sportiv Sportul Studentesc au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului. La sfarsitul lui 2008 Tribunalul Bucuresti — Sectia a IV-a civila — a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum si nulitatea contractului de vanzare-cumparare. BTT si SC Domino Impex SRL au facut recurs.

Din 2009 Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de clubul de yachting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu, instanta admitand cererea municipalitatii de a-si apara un teren care-i apartine inca de pe vremea lui Carol I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *