Programul -Rabla- in varianta electrocasnicelor, o mare teapa

Mai multe lanturi de magazine care au adoptat politica de rascumparare a echipamentelor electronice uzate, in schimbul unor discounturi la produse noi, tind sa-i pacaleasca pe romani.
rabla pentru electrocasnice
Pe de o parte, pentru ca nu anunta ca deseurile electrice trebuie duse la centrele Remat autorizate, si nu in magazin, punand astfel pe drumuri clientii. Pe de alta, pentru ca initiaza promotii doar pentru unele produse din magazin, mai scumpe sau mai putin solicitate de clienti.

Hypermarketurile care ofera spre vanzare si echipamente electrocasnice ofera discounturi de 10% pana la 25 % din pretul unui produs nou in schimbul predarii unui aparat defect sau mai vechi. Sistemul, numit „buyback”, care functioneaza cu succes in Occident, a fost preluat si la noi in ultimii doi ani. O parte din retailerii care practica metoda scot la promotie doar aparatele care n-au o mare cautare sau sunt la preturi piperate. Mai mult, unele magazine isi pun clientii pe drumuri degeaba, informandu-i abia la usa ca promotiile vizate s-au terminat ori ca aparatele uzate nu trebuie predate decat la unele depozite de deseuri electrice. Unul din romanii care au trecut prin experientele enuntate anterior s-a plans avocatului Iulian Urban. Acesta a testat mai multe magazine pentru a afla cum poate beneficia de o reducere de pret in schimbul masinii de spalat defecte. „La Metro, seful de raion mi-a spus ca oferta de la firma Bosch, pe care o vizam, s-a epuizat si mi s-a cerut sa ma intorc in doua saptamani (cand de fapt expira termenul ofertei). Cu aparatul defect trebuia sa vin eu pana acolo, cheluielile de transport anuland intreg discountul”, s-a plans Andrei Cantaragiu. „Am plecat apoi la Carrefour, unde responsabila de raion mi-a spus ca n-a auzit o asemenea oferta, iar daca nu-mi convine, sa fac reclamatie”, a continuat acesta. La ultima oprire, la un magazin Altex, cei responsabili l-au informat ca discountul de 10% este valabil in conditiile in care persoana interesata va obtine un cupon de la unul din depozitele de deseuri electronice existente la periferia sectoarelor 1, 2 si 3. „Trebuie sa mergi cu aparatul pe cheltuiala ta la una din cele trei locatii din Bucuresti, iar cu voucherul obtinut, poti sa alegi unul dintre cele doua modele, care intamplator sunt si cele mai putin cautate”, a mai precizat sursa citata. In aceste conditii, se atrage atentia ca mai multe informari privind conditiile avantajoase in care se predau electrocasnicele uzate sunt de fapt reclame inselatoare. Reprezentantii unor hypermarketuri au declarat in ultimul an ca reducerile de 20% pana la 25% oferite in sistemul buy-back au avut un impact mai mare asupra populatiei decat alte promotii la electrocasnice. Totodata, au recunoscut ca in general au oferit reduceri pe un produs sau pe o marca. Valentin Negoita, presedintele EcoTic, organizatie nonprofit, specializata in gestionarea echipamentelor uzate, a declarat recent ca lanturile Flanco si Altex au semnat un contract de buy-back, prin care ofera 15% discount potentialilor clienti care vor dori sa-si inlocuiasca aparatura electronica veche. Presedintele Eco Tic a explicat ca, pentru a beneficia de acest discount, cumparatorul trebuie sa aduca produsul vechi in magazinele celor doi retaileri, iar acesta va fi schimbat cu un produs nou, din aceeasi categorie, cu reducerea aferenta.

Electrocasnicele romanilor, utilizate pana la uzura
Un studiu privind dotarile gospodariilor din mediul urban, realizat la cererea EcoTic, in luna octombrie, arata ca majoritatea romanilor utilizeaza electrocasnicele pana la uzura tehnica. Conform cercetarii de piata realizata de Daedalus Millward Brown pe un esantion de peste o mie de persoane, in casele romanilor exista televizoare, masini de spalat, hote, radiouri si uscatoare de par si alte electrocasnice mai vechi de cinci ani. Peste un sfert din oraseni au in locuinte aparate electrice sau electronice nefunctionale, desi doar o treime dintre acestia au intentia de a le repara. Studiul arata totusi ca cei intervievati ar renunta la produsele stricate, in conditiile in care ar obtine o reducere la achizitia unui aparat nou sau echipamentele stricate le-ar fi preluate din fata blocului. Anul acesta autoritatile au strans aproape 4.000 de tone de deseuri electrice si electrocasnice, potrivit unei declaratii a ministrului mediului, Attila Korodi. O parte dintre acestea au strans gratie campaniilor „Marea Debarasare” organizate de autoritati.

Sursa: Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente