Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dat astazi startul programului „Rabla” 2010. Reprezentantii ministerului spera ca anul acesta sa scoata din uz peste 60.000 de masini vechi, o cifra aproape dubla fata de ceea ce s-a intamplat anul trecut.
Azi ministrul a dat si primele tichete valorice, echivalentul primelor de casare ce se dadeau in anii din urma. Voucherele au o valoare de 3.800 de lei. Pentru achizitionarea unei singure masini noi, pot fi folosite maximum trei tichete valorice. „Una, doua sau trei masini pot fi date. Asta inseamna deja 2.800 de euro. Mai pui 4.500 – 5.000 de euro si poti sa-ti iei o masina mai ieftina”, a explicat ministrul Mediului.
Andrei Faraoneanu este unul dintre cei care au primit azi primele tichete. A adus la REMAT un Oltcit albastru, vechi din 1994 si cu geamurile sparte de copiii care au aruncat cu pietre in ea. Avea numarul de inmatriculare „B 07 UPV”.
„Uniunea Pescarilor Veseli – asta semnifica numarul meu ca am mers cu masina asta ani de zile la pescuit. Are peste 43.000 de kilometri parcursi, dar de cinci ani m-a lasat bateria. Daca i-o schimb, masina asta pleaca.”. Acum vrea sa-si ia masina noua, „nu una straina, ci una romaneasca”. Are cativa bani pusi deoparte si intentioneaza sa mai cumpere doua vouchere de la cei care isi duc rablele la REMAT, dar nu vor sa-si ia autoturisme noi.
„Cred ca voi da pe un voucher intre 10 si 15 milioane (1.000 – 1.500 de lei n.r.) . Nu as fi dispus sa dau mai mult”, a spus Andrei Faraoneanu. „Daca nu era programul asta, poate nu ma gandeam sa scap de ea. Stau cu masina asta de cinci ani in fata blocului si ma cearta nevasta ca platesc an de an impozit pe ea”, a povestit Faraoneanu.
Tichetele, valabile pana in noiembrie
De programul Rabla poate beneficia proprietarul unui autoturism sau o persoana care intentioneaza sa dobandeasca de la proprietar tichetul valoric si documentele aferente in vederea achizitionarii unui autovehicul nou.
Voucherele au o valoare de 3.800 de lei si sunt valabile pana la 23 noiembrie anul acesta. Ministrul Mediului da asigurari ca nu exista nicio sansa ca aceste tichete, care sunt ca nisste bancnote, sa fie falsificate, acestea fiind realizate de Imprimeria Nationala. „Daca un cetatean nu are suma necesara cumpararii unui autoturism nou, el poate sa cedeze vaucherul, impreuna cu celelalte trei documente care atesta valabilitatea, respectiv: certificatul de inmatriculare al masinii uzate, certificatul de distrugere si pe cel de radiere”, a mai spus Borbely.”, a specificat Borbely.
Etapele care trebuie parcurse
1.Casarea masinii uzate. Persoana fizica se prezinta cu autovehiculul uzat la REMAT, unde trebuie sa prezinte urmatoarele documente: actul de identitate, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii. Documentele trebuie sa fie in original sau copie legalizata. Daca documentele sunt in regula, colectorul elibereaza proprietarului certificatul de distrugere a autovehicolului uzat, impreuna cu tichetul de 3.800 de lei.
2.Radierea masinii uzate. Proprietarul trebuie sa se prezinte la Serviciul de Inmatriculari pe raza caruia este inscrisa in circulatie masina veche, in vederea radierii. Pentru obtinerea certificatului de radiere, sunt necesare, in original sau copie legalizata, certificatul de inmatriculare si certificatul de distrugere a rablei.
3.Inscrierea la producatorul validat. (lista producatorilor pe www.afm.ro). Proprietarul trebuie sa prezinte la producator urmatoarele acte: actul de identitate al proprietarului. tichetul/tichetele valorice, certificatul de ]nmatriculare al rablei, certificatul de distrugere al rablei, certificatul de radiere a autovehiculului uzat.
4.Achizitionarea masinii noi.Programul se desfasoara intr-o singura etapa. Ca noutate, anul acesta pot participa si persoanele juridice. Pentru acestea exista o limita de pana la 200.000 de euro. La 20 martie va incepe si programul „Rabla” pentru tractoare, potrivit lui Borbely.
Sursa: Adevarul