Programul Rabla incepe pe 27 septembrie

  0
  467

  Producatorii si importatorii auto pot depune cerere sa participe in programul Rabla pana pe 27 februarie. Suma maxima pe care o pot solicita pentru o marca auto nu poate depasi 76 de milioane de lei.
  programul rabla
  Programul de Innoire a Parcului Auto se va derula in trei etape in acest an – pana in 29 mai, de la 1 iunie la 31 august si de la 1 septembrie pana pe 11 decembrie, iar pentru fiecare etapa este alocata o suma de 76 de milioane de lei, potrivit reglementarilor publicate in Monitorul Oficial. Programul Rabla vizeaza inlocuirea masinilor mai vechi de 10 ani, aflate in stare de functionare si a caror prima inmatriculare in Romania a avut loc pana la 31 decembrie 2006 inclusiv. In acest an, Guvernul intentioneaza scoaterea din circulatie a 60.000 de masini cu grad mare de poluare.

  Potrivit normelor, in cadrul unei etape, producatorul validat poate solicita o singura data fie diminuarea, fie suplimentarea finantarii (aceasta din urma doar in cazul in care a utilizat finantarea primita initial in proportie de 100%).

  Pentru diminuarea sumei, datele sunt 7 mai pentru prima etapa, 7 iulie pentru a doua etapa, respectiv 7 octombrie pentru ultima etapa, in timp ce pentru suplimentarea finantarii, cererile pot depuse pe 11 mai, 10 iulie, respectiv 10 octombrie.

  Pe de alta parte, daca un producator validat nu a utilizat cel putin 80% din finantarea contractata in cadrul unei etape, contractul pentru finantare nerambursabila inceteaza de drept, potrivit prevederilor ordinului semnat de Ministerul Mediului, iar suma ramasa nefolosita va fi redistribuita. Doar producatorii validati care au folosit cel putin 80% din finantare pot depune cerere de finantare in cadrul etapei urmatoare.
  Cei care vor sa isi schimbe masina veche, in cadrul programului Rabla, beneficiaza de prima de casare de 3.800 de lei, doar o singura data, la achizitionarea unui autoturism nou, in schimbul predarii spre casare a unei masini uzate. Prima de casare nu este acordata in cazul achizitionarii unei masini noi in sistem de leasing. Anul trecut, Excutivul a cheltuit 91,4 milioane de lei prin programul Rabla, reprezentand 76% din fondurile alocate pentru 2008. Anul trecut, Guvernul alocase bani pentru scoaterea din circulatie a 40.000 de autovehicule mai vechi de 12 ani, dupa ce, in 2007, norma a fost de aproape 16.500 de masini.

  Sursa: Cotidianul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.