Proiectul ”Sistem integrat de gestionare a deseurilor in judetul Buzau”, pentru care a fost depusa aplicatia pentru finantarea prin POS Mediu, beneficiar Consiliul Judetean Buzau, prevede construirea in comuna Cochirleanca a unei statii de sortare (12.800 t/an), a unei statii de tratare mecano – biologica (113.000 t/an) si a unei statii de compostare (15000 t/an).
Proiectul, aflat in procedura EIA, prevede ca acestea vor fi functionale incepand cu anul 2015. Proiectul ”Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, finantat prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Global de Mediu – Programul GEF, prin care Primaria comunei Balta Alba a construit 3 platforme pentru depozitarea si gospodarirea gunoiului de grajd si a deseurilor municipale biodegradabile si a achizitionat utilaje specifice (1 incarcator frontal, 1 tractor, 2 remorci agricole, 1 remorca cisterna vidanja, 1 masina de imprastiat gunoi de grajd); activitatea de gestionare a acestor deseuri, inclusiv imprastierea compostului este in procedura de autorizare. Un proiect asemanator va fi implementat si in comuna Vernesti. Proiectul ,,Statie de sortare deseuri menajere”, prin care SC RER Ecologic Service SA Buzau, operatorul serviciului de salubritate pentru municipiul Buzau, municipiul Rm. Sarat si o serie de localitati din zona rurala, isi propune realizarea unei statii de sortare a deseurilor reciclabile colectate selectiv si a deseurilor municipale. Proiectul este in procedura EIA pentru revizuirea deciziei etapei de incadrare. Directiva 1999/31/CE privind depozitarea include prevederi pentru reducerea cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate cu scopul de a limita efectele adverse asupra mediului cauzate de comportamentul acestor deseuri in conditii de depozitare. Directiva cuprinde tinte pentru reducerea cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate cu 50% pana la 16 iulie 2013. Reducerea cantitatilor de deseuri biodegradabile poate fi realizata prin compostare (degradare aeroba, cu producere de compost utilizabil), prin degradare anaeroba (cu producere de gaz utilizabil) sau prin tratare mecano – biologica (degradare aeroba – cu producere de deseuri stabilizate, depozitabile).
In judetul Buzau, in prezent, nu exista nici o instalatie pentru compostarea sau tratarea mecano – biologica a deseurilor biodegradabile. Cu exceptia compactarii realizate in utilajele de transport (gunoiere, autocompactoare), deseurile municipale nu sunt supuse proceselor de tratare prealabila, inainte de eliminarea finala.
Chiar daca pana la sfarsitul anul 2011 au fost puse in functiune doua statii statii de transfer – care colecteaza selectiv patru fractii de deseuri reciclabile (hartie-carton, plastic, sticla si metal) si, pana la sfirsitul anului 2012, au fost extinse sistemele de colectare selectiva in 75 de localitati din judetul Buzau, colectarea selectiva a deseurilor biodegradabile nu a constituit o prioritate pentru administratia publica locala.
Ionut APOSTU, directorul executiv al A.P.M. Buzau: „preconizam o scadere a cantitatilor de deseuri biodegradabile depozitate, ca urmare a implementarii unor proiecte initiate de autoritatile administratiei publice locale si de operatori economici. Cele trei proiecte aflate in derulare in judetul Buzau: ”Sistemul integrat de gestionare a deseurilor in judetul Buzau”, ”Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, si ,,Statie de sortare deseuri menajere”, au in componenta lor activitati legate de managementul acestor tipuri de deseuri si realizarea lor poate duce la atingerea tintelor cuprinse in directiva europeana. Stim ca nu este suficient. Ar fi mult mai bine daca populatia ar constientiza ca resturile biodegradabile care rezulta din gospodariile lor ar putea fi folosite in prepararea compostului, prin folosirea caruia, in detrimentul substantelor chimice, atat bugetul cat si starea de sanatate a familiei ar avea de castigat. Pe de alta parte, autoritatile publice locale, ar trebui sa-si organizeze activitatea de compostare a resturilor vegetale care provin din intretinerea spatiilor verzi, de pilda. Stim ca din aceasta activitate rezulta cantitati uriase de resturi vegetale greu de gestionat, care pot fi folosite in producerea compostului atat de cautat de fermieri in productiile bio.”