Proiecte secrete in Delta Dunarii: „Orasul viitorului” si o insula artificiala plutitoare

    Proiecte secrete in Delta Dunarii: "Orasul viitorului" si o insula artificiala plutitoare

    Doua proiecte mai putin obisnuite au fost propuse de arhitectii romani si francezi pentru Delta Dunarii, proiecte care au fost abandonate fie din considerente politice, fie financiare.
    Unul dintre acestea a fost initiat inca din 1970 de arhitectul roman Dorin Iormeanu – Dumitru si viza crearea unui „oras al viitorului” ce urma sa fie amplasat pe litoralul dintre Sulina si Sfantu Gheorghe. Acest proiect a fost declarat „strict secret”, odata cu plecarea din tara a arhitectului Iormeanu, in 1972.
    Cel de-al doilea, apartine unor francezi, care, ceva mai recent, in1996, propuneau Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii realizarea unei insule plutitoare artificiale, in imediata vecinatate a gurii de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Acest proiect se pare ca a fost abandonat din considerente financiare.
    „Orasul viitorului”, proiectat intre Sulina si Sfantu Gheorghe
    Inspirat parca din filmele SF, orasul viitorului, proiectat de arhitectul roman Dorin Iormeanu – Dumitru in Delta Dunarii, intre Sulina si Sfantu Gheorghe, ar fi trebuit sa cuprinda mai multe hoteluri, o mie de celule habitationale ovoide independente, baruri si restaurante, sali de expozitii, cinematografe, laboratoare de invatamant si cercetare, un centru medical sau sali de conferinte. Potrivit www.magazin-nautic.ro, toate aceste cladiri ar fi fost grupate in jurul mai multor acvarii, locuitorii orasului avand impresia ca se afla pe fundul unui ocean. Intinderea pe plaja a acestui oras ar fi fost de 10 kilometri, urmand sa fie protejat de tantari printr-o plasa de ultrasunete.
    Potrivit aceleasi surse, unul dintre sustinatorii acestui proiect a fost savantul si academicianul Henri Coanda, pe atunci ministru de stat si presedinte al Institutului National de Creatie Stiintifica si Tehnica INCREST. Proiectul „Orasul viitorului” din Delta Dunarii ar fi fost abandonat odata cu moartea lui Coanda, in 1972, in acelasi an, arhitectul Dorin Iormeanu emigrand in Franta, de unde a revenit dupa 1990. Se pare ca acesta nu a renuntat definitiv la idee.
    Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Grigore Baboianu, director al Administratiei inca de la infiintarea institutiei, spune ca nu are stiinta despre un astfel de proiect, dar ca „orasul viitorului” i se pare o idee interesanta, insa foarte avangardista.
    „Nu am auzit pana acum despre un astfel de proiect, dar legislatia de acum nu ar permite ca asa-nu-mitul oras al viitorului sa fie amplasat intr-o zona naturala protejata. Probabil ca ar fi posibil, dar nu in zona precizata. Oricum proiectul mi se pare foarte interesant, desi avangardist”, spune guvernatorul Deltei.
    O insula artificiala perfecta
    Cel de-al doilea proiect apartine francezilor, care, in anul 1996, au propus Administratiei Rezervatiei sa creeze in Marea Neagra, in imediata vecinatate a gurii de varsare a Dunarii, o insula artificiala, de tip japonez, care sa pluteasca in fata plajei Sulina. Aceasta insula ar fi fost folosita pentru agrement de turistii care voiau sa viziteze zona. Proiectul a fost estimat la circa 1 miliard de euro si se pare ca a fost deocamdata abandonat, tocmai din lipsa unor resurse financiare.
    Chiar si asa, guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu, spune ca proiectul nu putea fi pus in practica decat in afara zonei incadrate in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pentru ca, altfel, legislatia in vigoare ar fi incalcata.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *