Proprietarii padurilor din situl Natura 2000 vor primi compensatii

Proprietarii p?durilor din situl Natura 2000 vor primi compensa?ii
Proprietarii padurilor din situl Natura 2000 vor primi compensatii
Proprietarii padurilor din situl Natura 2000 vor primi compensatii

Deputatul liberal Ioan Cristian Chirtes a anuntat vineri, la Targu Mures, ca in proiectul noului Cod Silvic este prevazut ca proprietarii padurilor din ariile naturale protejate Natura 2000 sa primeasca compensatii ca urmare a interdictiei pe care o au in exploatarea suprafetelor.

„Sunt prevazute in noul cod acordarea de compensatii proprietarilor de paduri care au suprafete de paduri in Natura 2000. Suntem doar doua state din Uniune Europeana care nu acordam aceste compensatii proprietarilor de paduri. Trebuie sa coroboram si cu Legea mediului ca, acolo unde ai restrictii ca proprietar sa tai padurea, in mod normal trebuie sa primesti compensatii”, a spus Ioan Cristian Chirtes, membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a Camerei Deputatilor.

El a subliniat ca si in cazul celor 500.000 de hectare de padure care nu beneficiaza de nicio paza, ca urmare a faptului ca proprietarii nu au posibilitati materiale, proiectul noului Cod Silvic, aflat in dezbaterea Comisiei pentru agricultura, prevede trecerea suprafetelor respective in administrarea ocoalelor silvice, care vor acorda posesorilor o cota anuala de taiere.

„Am stipulat in Codul Silvic ca atunci cand proprietarul nu are posibilitatea financiara de a-si achita acea paza, cei 3 sau 5 lei pe hectar, statul sau ocolul privat sa ia cu drept de administrare aceste paduri, aceste suprafete, urmand sa-i dea ca un fel de arenda doi metri cubi pe an, pe hectar. In acest moment nu mai suntem sanctionati de Comisia Europeana, pentru ca noi am luat in paza doar ce am vrut, gratuit, si s-a considerat un ajutor mascat de catre CE. Daca luam dreptul de administrare, va fi proprietatea cetateanului, el nu va avea posibilitatea sa o exploateze, nici sa o pazeasca sau sa plateasca administrarea, dar statul vine si ii da doi metri cubi pe an, pe hectar, ca un drept de administrare”, a accentuat Ioan Cristian Chirtes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *