Protest la Cluj-Napoca impotriva companiei Monsanto, sambata, 25 mai

Protest la Cluj-Napoca impotriva companiei Monsanto, sambata, 25 mai
Protest la Cluj-Napoca impotriva companiei Monsanto, sambata, 25 mai

Sambata, 25 mai 2013, in Cluj-Napoca va avea loc o demonstratie impotriva companiei Monsanto, cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG) la nivel mondial, prezent si in Romania. Protestul va incepe la ora 18:00 in Piata Unirii, langa statuia Matei Corvin. Evenimentul se inscrie unei serii de peste 400 de actiuni organizate la nivel international in peste 50 de tari, sub denumirea “March against Monsanto!”.

In cadrul protestului, clujenii isi vor exprima nemultumirea atat fata de lobby-ul companiei Monsanto pe langa autoritatile romane, manipularea si presiunea asupra micilor producatori, cat si fata de atitudinea institutiilor romane in detrimentul interesului cetatenilor.

Participantii la protest vor imparti trecatorilor pliante informative despre OMG-uri, vor afisa pancarte si bannere cu mesaje impotriva Monsanto si pentru sustinerea hranei si a agriculturii sanatoase si vor striga sloganuri.

Manifestatia este publica, deschisa tuturor cetatenilor, organizatiilor neguvernamentale, retelelor de producatori si consumatori preocupati de viitorul agriculturii sustenabile si al alimentatiei sanatoase libere de OMG-uri. Aceasta demonstratie apartine cetatenilor, drept pentru care, nu sunt acceptate sub nicio forma insemnele politice si atitudinile discriminatoare.

Compania Monsanto este cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG), detinand 91% din semintele modificate genetic din lume. Monsanto are o istorie lunga in productia de substante chimice, precum DDT-ul sau Agentul Orange, provocand adevarate dezastre umane si ecologice.

OMG-urile au fost promovate mai intai ca o solutie minune la problemele umanitatii, precum foametea, insa astazi, din ce in ce mai multe voci avertizeaza asupra pericolelor pe care utilizarea acestor organisme in scopurile propuse in prezent de catre Monsanto le pot genera asupra naturii si societatii: culturi agricole de proasta calitate, continut nutritional scazut, nivel crescut al materialului toxic si alergen din mancare, amenintarea biodiversitatii, plante si insecte daunatoare foarte rezistente, poluarea mediului inconjurator, distrugerea stilului de viata rural si a plantatiilor traditionale.

In Romania, 2 fosti angajati ai Monsanto, Valeriu Tabara si Stelian Fuia, au devenit ministri ai Agriculturii si au promovat organismele modificate genetic, in favoarea corporatiilor. Totusi Ungaria, Bulgaria, Franta, Elvetia, Grecia, Polonia, Germania si Italia au interzis culturile modificate genetic (MG).

Lista actiunilor si tarilor inscrise in cadrul “March against Monsanto”: http://www.march-against-monsanto.com/p/blog-page.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *