Ministrul Apelor si Padurilor, in control la defrisarile din Apuseni

Ministrul Apelor si Padurilor, in control la defrisarile din Apuseni
Ministrul Apelor si Padurilor, in control la defrisarile din Apuseni

Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura se va afla azi in zona de munte a judetului Cluj, unde au fost constatate defrisari ilegale.

Speram ca ministrul nu doar va constata ceea ce se vede cu ochiul liber din avion ori din masina ci va apela si la resorturile care ii sunt la indemnana pentru a stopa jaful de material lemnos din codrii Apusenilor.Padurile din Apuseni nu au nevoie de constatari, comisii si comitete ori controale ci de masuri concrete si tragerea la raspundere a celor vinovati.

“Asistam la un jaf nepermis. Distrugerea padurilor din Romania a devenit un fenomen si avem doua alternative: sa stam nepasatori si sa lasam lucrurile sa se deruleze asa cum sunt acum si mai avem ce taia vreo 10-15 ani, sau sa punem ordine, sa permitem exploatarea padurilor in mod durabil. Cred ca este nevoie de o vointa politica foarte mare pentru aplicarea Codului silvic. La nivelul Guvernului am vazut ca exista aceasta disponibilitate din partea domnului prim-ministru Victor Ponta, a viceprim-ministrilor Liviu Dragnea si Daniel Chitoiu. Si din punctul de vedere al PNL exista o rezolutie care contine modificarea legislatiei pentru a gestiona durabil padurile. Din 2014 cu siguranta se va aplica noul Codul silvic. Modificarile Codului silvic au aparut ca o necesitate pentru ca, din pacate, in Romania taierile necontrolate, defrisarile necontrolate au devenit un fenomen. Curtea de Conturi a cuantificat furturile ilegale din perioada 1990-2011, in aceasta perioada in Romania au fost taiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de 5 miliarde de euro. Aceste taieri ilegale au devenit un fenomen pentru ca la inceput am crezut ca sunt cazuri izolate aceste cazuri de distrugere prin taiere, dar din pacate am constatat ca in multe locuri din tara taierile de padure fara documente sunt un fenomen”, a precizat LuciaVarga.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente