Anul 2014 a fost la fel de incarcat pentru Agentia pentru Protectia Mediului Mures. Daca anii trecuti, provocarea majora era problema poluarii aerului in Targu Mures si autorizarea fabricii de PAL de la Reghin, anul acesta, cei de la Protectia Mediului au avut de autorizat tot la Reghin investitii care continua sa starneasca nemultumirea localnicilor.
Cele mai mari batai de cap ale angajatilor Agentiei pentru Protectia Mediului Mures au fost provocate si legate de acordarea autorizatiei de mediu pentru autorizarea fabricii de clei de Reghin. Asta dupa ce, in 2013, tot la Reghin, agentia a autorizat fabrica de PAL. Anul acesta, investitorii au primit autorizatia de mediu si au trecut la etapa de obtinere a autorizatiei de constructie. O alta problema ramasa nerezolvata este cea a deseurilor din judetul Mures. Proiect derulat la nivelul judetului si care este aproape de finalizare e gandit sa rezolve aceasta problema.
„ Problemele cu care ne-am confruntat au fost in primul rand in partea de Reghin, fabrica de clei, ducerea acelei proceduri care este destul de greoaie, mai avem problema deseurilor in judetul Mures care inca nu e rezolvata”, a mentionat Danut Stefanescu, director executiv APM Mures.
Tot o problema legata de mediu este ecologizarea iazului batal din apropierea combinatului Azomures.
„Investitiile de la Azomures care in 2014 au demarat, trebuie sa fie gata in 2015, speram ca 2015 sa ne aduca si rezolvarea problemei de la Azomures”, a mai spus Danut Stefanescu, director executiv APM Mures.
Proiectul „Reabilitare sit poluat istoric – iaz batal de deseuri – 30 de hectare Targu Mures”, inaintat de autoritatile locale Ministerului Mediului spre evaluare a fost aprobat spre finantare prin Programul Operational Sectorial – Mediu in martie 2012. Proiectul in valoare de 25 de milioane de euro, din care 98 % finantare nerambursabila, se va derula pe perioada a trei ani si va presupune ca substantele din iazul batal sa fie scoase si filtrate printr-o statie a combinatului, iar acel lichid rezultat va reintra in procesul tehnologic de productie. Iazul batal a fost preluat ca donatie, in februarie 2011, in patrimoniul municipiului Tirgu-Mures. De asemenea, fostul proprietar, combinatul AZO s-a angajat sa vireze in conturile autoritatilor locale si suma de 1,5 milioane de euro.
Desi contractul a fost semnat imediat de 3 ani de zile, executantul lucrarilor a fost contractat abia in vara acestui an.