Puiul clorinat intra-n Europa

Comisia Europeana a aprobat importul de carne dezinfectata cu clor

Unele state membre intentioneaza sa nu respecte indicatia venita de la Bruxelles.

Puiul american decontaminat cu apa de Javel (solutie lichida care contine clor, utilizata ca dezinfectant) s-ar putea sa reapara in farfuriile consumatorilor europeni. Comisia Europeana a autorizat importul de pui clorinati de peste Atlantic.

„Studiile stiintifice au demonstrat ca nu exista un risc imediat pentru sanatate”, a declarat un reprezentant al Comisiei Europene.

Eurodeputatii s-au declarat insa impotriva acestei decizii. Un parlamentar grec, Dimitrios Papadimoulis, a spus chiar ca decizia este „o crima impotriva sanatatii cetatenilor”.

Opiniile specialistilor, impartite

Parerea specialistilor vizavi de riscurile asupra sanatatii la care se expun cei care consuma pui tratati astfel sunt impartite.

Conform unui studiu realizat de o asociatie de consumatori americani (Consumer Reports), tratarea antimicrobiana practicata in abatoarele americane nu a redus riscurile de aparitie a salmonellei.

Pe de alta parte, reprezentantii Agentiei europene pentru securitate alimentara au afirmat ca nu au detectat niciun fel de „problema” sanitara. Totusi, acestia din urma au adaugat ca nu pot proba ca recurgerea la acizii peroxidati, una dintre cele patru substante utilizate in decontaminarea puiului, garanteaza eradicarea sau macar reducerea bacteriilor.

Puiul va fi etichetat corespunzator

Aproximativ 20 de state membre UE s-au declarat impotriva deciziei comunitare. Ei ar putea-o bloca de facto.
„Americanii pot avea modelul alimentar pe care si-l doresc, dar nu suntem obligati sa il transferam in Europa”, a declarat ministrul agriculturii, Michael Barnier. Pentru a bara aceste critici, Comisia a prevazut o evaluare pe doi ani de zile a situatiei. Acesta a adaugat ca toti consumatorii vor fi informati despre natura carnii de pasare, prin intermediul unei etichetari specifice. „Daca vor aparea probleme, noi vom lua imediat masurile care se impun”, a precizat un expert.

Produs periculos

Apa de Javel are proprietati de dezinfectare, dezodorizare si inalbire;
Clorul este utilizat pentru spalarea toaletelor si a pubelelor;
Produsele tratate cu solutie clorinata pot afecta sanatatea umana, dar si mediul inconjurator.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente