Pungile reutilizabile – o soluție prietenoasă cu mediul

 

In cadrul competiției „Redesign Europe 2017” s-a decis în unanimitate că pungile de plastic de unică folosință reprezintă cel mai risipit produs de pe piață. Competiția a pus sub semnul întrebării viitorul pungilor de plastic și a invitat participanții să identifice și să propună alternative.

Pungile de plastic au început deja să fie înlocuite treptat cu alternative sustenabile, precum pungi reutilizabile din bumbac organic, pânză, sau din material obținut din piese vestimentare vechi. Acest trend a fost primit cu brațele deschise în mai multe colțuri de lume. În ziua de 3 iulie, 2018, Zero Waste Europa și People’s Design Lab au sărbătorit Ziua Fără Ambalaje, o zi de inițiative #fărăplastic în care comunități din întreaga lume au fost invitate să #regândeascăplasticul. Evenimentul a fost mediatizat în mass-media internațională, fiind al treilea cel mai discutat subiect pe durata întregii zile.

Pungile de plastic de unică folosință: cel mai risipit produs

Provocarea Redesign Europe este un concurs lansat de către People’s Design Lab în scopul identificării de produse susceptibile de a deveni cu ușurință deșeuri, în scopul înlocuirii lor cu alte produse sustenabile.

Participanții au indicat că pungile de plastic sunt cele mai problematice. Fiecare pungă are o durată estimată de viață de numai 20 de minute, însă are nevoie de peste 500 de ani pentru a se dezintegra complet în natură. Mai mult decât atât, pungile de plastic se situează în top 10 printre obiectele care ajung în apa oceanelor și o poluează, numărul lor fiind estimat la  5.25 trilioane de bucăți. Potrivit Euroactiv, fiecare cetățean european folosește, în medie, 198 de pungi de plastic într-un an, ceea ce înseamnă că doar în UE sunt irosite peste 100 de miliarde de pungi de plastic anual!

Ce alternativă ne vine cel mai ușor în minte?

Folosirea plaselor reutilizabile. Votanții din cadrul proiectului au ales această soluție drept favorita lor, dimpreună cu majorarea taxelor și interzicerea pungilor de unică folosință. Dintre toate, cea mai dezirabilă soluție o reprezintă folosirea de către consumator a propriei pungi reutilizabile ori de câte ori merge la cumpărături.

Imaginează-ți că te grăbești să ieși din casă pentru a ajunge la locul de muncă. Îți iei repede cele necesare: chei, bani, telefon. Ritmul cotidian, de cele mai multe ori extrem de rapid, ne face deseori să uităm de un alt lucru extrem de important: punga reutilizabilă.  A ne aduce aminte să luăm cu noi acel obiect ar putea reprezenta pasul critic către o schimbare în bine la nivel global. Mai ales că există deja pungi special realizate pentru cumpărături. Ceea ce mai rămâne de făcut este să ne reeducăm modul în care ne raportăm la ambalajele de unică folosință.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *