Puscarie pentru vinovatii de la Mihailesti

0
349

Administratorii celor doua firme implicate in explozia de Mihailesti si fostul director al Doljchim au primit cate patru ani de inchisoare cu executare si au fost obligati sa plateasca daune de milioane de lei. Sentinta este definitiva si irevocabila.

Magistratii Curtii de Apel Galati au admis ieri recursul procurorilor si al familiilor victimelor deflagratiei de la Mihailesti si i-au condamnat la cate patru ani de inchisoare cu executare pe Ionel Ionut Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Guna, patronul Mihtrans SRL, si Ion Gherghe, fostul director al combinatului Doljchim din Craiova.

Potrivit rechizitoriului, explozia produsa pe 24 mai 2004 a ucis 18 oameni, iar alte 13 persoane au fost ranite. Procurorii care au efectuat ancheta au stabilit ca au fost inregistrate distrugeri totalizand peste 260.000 de lei.

Printre victimele de la Mihailesti se numara jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intamplator in zona, precum si soferul autocisternei. De asemenea, au fost ranite grav 13 persoane – seful de post din Mihailesti, pompieri si localnici, care au necesitat pana la noua luni de ingrijiri medicale. Opt autovehicule au fost complet distruse, intre care doua autospeciale de pompieri si cisterna care transporta azotatul de amoniu. Explozia a provocat in sosea un crater cu un diametru de 21 de metri si o adancime de 6,5 metri.

Prima instanta, prima condamnare

Pe 20 decembrie 2006, Judecatoria Focsani i-a condamnat pe Ionel Ionut Neagoe (administrator al Ney Transport SRL), Mihai Guna (patron al Mihtrans SRL) si Ion Gherghe (fost director al combinatului Doljchim Craiova) la cate patru ani de inchisoare cu executare si la plata unor despagubiri colosale. Cei trei inculpati au fost condamnati pentru cate o acuzatie de ucidere din culpa, opt acuzatii de vatamare corporala din culpa si una de distrugere din culpa.

De asemenea, ei au fost obligati sa achite in solidar cu partile responsabile civilmente daune materiale totale de 3,246 milioane de lei si 430.000 de euro reprezentand despagubiri morale catre partile vatamate. Familia cameramanului Ionut Barbu, care si-a pierdut viata in deflagratie, trebuia sa primeasca daune morale in valoare de 80.000 de euro si 55.000 de lei, drept despagubiri materiale. Familia jurnalistei Elena Popescu trebuia sa primeasca despagubiri materiale in valoare de 10.000 de lei si despagubiri morale in valoare de 60.000 de euro. Fostul sef de post din Mihailesti, Gabriel Hurlup, urma sa primeasca si el despagubiri civile de 10.000 de lei si 25.000 de euro.

Despagubirile urma sa fie achitate de cei trei inculpati in solidar cu societatile Mihtrans, Ney Transport, Unita Asigurari si Petrom, proprietarul combinatului Doljchim.

Vinovati la judecatorie, nevinovati la tribunal

Ionel Ionut Neagoe, Mihai Guna si Ion Gherghe au facut apel la Tribunalul Focsani impotriva sentintei emise de instanta de fond. Apel au facut si societatile Ney Transport SRL si Mihtrans SRL, responsabile civilmente, Petrom SA, compania care detine combinatul Doljchim Craiova, precum si societatea de asigurari Unita SA, care era obligata sa plateasca in solidar pagubele stabilite de judecatorie.

Magistratii Tribunalului Vrancea i-au achitat vineri, 5 octombrie, pe inculpatii din dosarul exploziei de la Mihailesti si au respins ca nefondate toate cererile de despagubiri formulate de partile vatamate, ridicand sechestrele asiguratorii asupra bunurilor celor trei.

Instanta a obligat mai multe parti vatamate – inclusiv familia Barbu, al carui fiu, Ionut, cameraman la Antena 1, a decedat la locul exploziei – la plata a cate 200 de lei cheltuieli judiciare catre stat. Sentinta nu a fost definitiva si a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Galati. Aceasta ultima hotarare va ramane definitiva si irevocabila. Cei trei inculpati in solidar cu partile responsabile civilmente, mai putin Unita, trebuie sa achite si daune materiale totale de 3,246 milioane de lei si 430.000 de euro reprezentand despagubiri morale catre partile vatamate.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.