Fortele Armate ale Federatiei Ruse au efectuat, joi, o serie de exercitii nucleare masive, simuland respingerea unor atacuri nucleare din partea Statelor Unite si Aliantei Nord Atlantice cat si lansarea mai multor rachete cu raza lunga si ghidate.
Exercitiile nucleare pe scara larga se desfasoara pe fondul tensiunilor amplificate dintre Rusia si Occident provocate de anexarea militara a peninsulei ucrainene Crimeea si de invazia din estul Ucrainei.
Exercitiile au fost observate de catre presedintele rus Vladimir Putin, acestea venind cu o zi inainte de 9 mai, cand Rusia celebreaza victoria din cel de-al Doilea Razboi Mondial.
„Noi verificam pregatirea Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, noi tinem un exercitiu”, a declarat Putin, adaugand ca exercitiile erau programate initial pentru luna noiembrie.
La manevre au participat toate serviciile si departamentele Fortelor Armate ruse, inclusiv fortele nucleare.
Fostul oficial al Pentagonului, Mark Schneider, sustine ca exercitiile sunt neobisnuite si par sa fie tintite catre Occident.
„Acest tip de exercitii sunt de obicei tinute toamna, nu primavara. Faptul ca le-au tinut acum imi sugereaza ca intentia lor a fost sa intimideze nuclear NATO in mijlocul conflictului cu Ucraina”, a declarat Schneider.
Manevrele militare complete contravin tonului impaciuitor abordat de Putin in ultimele trei zile cu privire la conflictul din Ucraina.
Moscova a efectuat un test nuclear controversat si pe data de 14 aprilie, lansand o racheta balistica intercontinentala, modelul SS-27, cu mai multe focoase nucleare false, incalcand probabil tratatul militar New START 2010.
Jocurile militare au urmat dupa refuzul Washingtonului fata de cererea Kremlinului privind rezolvarea divergentelor dintre Statele Unite si Rusia asupra apararii anti-racheta.
Moscova voia o intelegere care sa restrictioneze legal apararea din Europa. Washingtonul a refuzat planul propus si a incheiat negocierile pe fondul anexarii Crimeei.
In timpul exercitiilor de joi a fost lansata o racheta balistica intercontinentala SS-25. Alte doua rachete balistice cu multiple focoase nucleare simulate au fost lansate din submarine.
Presa de stat rusa a descris exercitiile militare drept „un atac nuclear masiv si o combatere a unui atac nuclear cu ajutorul sistemului de aparare anti-racheta al Moscovei”.
Ca parte a exercitiilor, bombardierul nuclear Tu-95 a lansat din aer sase rachete ghidate. Sistemul de aparare rus a testat sistemul de aparare anti-racheta impotriva tintelor active. Sistemul anti-racheta a folosit rachete cu raza scurta, tip Iskander.
Exercitiile au implicat o asa numita „lansare-la-avertizare”, adica lansarea de rachete ca raspuns la avertizarile radar privind un atac cu rachete strategice, in desfasurare.
Aceasta a fost prima lansare a unei rachete dintr-un submarin in regiunea Pacific din ultimul deceniu, subliniind reorientarea Rusiei in regiunea Pacificului, a notat Ria Novosti.
Masivele manevre au coincis cu summit-ul Commonwealth of Independent States (CSI), ce a reunit lideri ai fostelor republici sovietice pe care Putin incearca sa le aduca sub conducerea Moscovei.
Presedintii din Belarus, Armenia, Kirgistan si Tajikistan au urmarit manevrele din Centrul de Comanda al Apararii Nationale a Rusiei.
Intr-o retorica asemanatoare cu cea din Razboiul Rece, agentia de stiri a statului Ria Novosti a anuntat ca fortele Apararii nationale, conduse de catre presedintele Vladimir Putin, au contracarat cu succes un atac nuclear masiv.