Puturile de petrol se conecteaza la Internet, din 2016

British Petroleum si divizia GE de Platforme Inteligente au incheiat un parteneriat in urma caruia BP va utiliza platforma de software PREDIX GE pentru a conecta puturile de petrol submarine la Internetul industrial.

Primele 650 de puturi ar trebui sa fie online la inceputul lui 2016, iar in cea de-a doua etapa a proiectului, cele doua companii intentioneaza sa conecteze 4000 de puturi submarine BP din intreaga lume la Internetul industrial.

„Ii vom ajuta sa se conecteze, sa colecteze informatii si sa isi optimizeze activitatea”, a declarant Kate Johnson, CEO al diviziei GE Platforme Inteligente.

Primul set de puturi include operatiuni extinse, care se intind din Prudhoe Bay din Alaska, pana in Angola si Marea Nordului.

Insa aceste puturi de petrol reprezinta doar un prim pas. Platforma Predix este scalabila si poate fi extinsa cu usurinta pentru a monitoriza turbine si alte echipamente grele.

Software-ul GE functioneaza deja in spitale, monitorizeaza motoare cu reactie si ajuta la optimizarea programului feroviar.

In 2014, GE a castigat 4 miliarde de dolari din software, cifra care, conform estimarilor companiei, va creste la 7 miliarde de dolari anul acesta.

Internetul industrial este o retea care conecteaza motoare cu reactie, turbine cu gaz, locomotive si alte echipamente la platforme analitice de software.

GE estimeaza ca, in urmatprii 20 de ani, Internetul industrial ar putea contribui cu pana la 15 trilioane de dolari la PIB-ul global, prin cresterea eficientei.

Programul software pentru puturile de petrol va colecta informatii transmise de senzori care monitorizeaza vibratiile, temperatura, presiunea si alte caracteristici ale puturilor.

Aceste date vor fi stocate, vizualizate si analizate in context, pentru a putea transmite angajatilor BP informatii in timp real, scopul final fiind imbunatatirea nivelului de performanta a puturilor, cresterea nivelului de productie si reducerea la minim a timpului de nefunctionare.

„In acest moment, daca apar defectiuni, trebuie sa trimiti un om si piese pentru reparatii”, spune Kate Johnson.

„Noi ne dorim sa eliminam aceste defectiuni neprevazute. Aceasta este plusvaloarea de care vorbim. Ideea este ca toate aceste informatii sa ne permita, in acelasi timp, sa intelegem cum putem face echipamentele sa functioneze si mai bine”, a subliniat Kate Johnson.

Programul software utilizat de BP nu este influentat de tipul de echipamente si poate prelucra fara probleme date care provin de la echipamente non-GE. Peter Griffiths, specialist in sisteme si operatiuni BP, este de parere ca programul software va ajuta compania sa renunte la „solutiile personalizate si costisitoare, permitandu-i sa treaca la solutii industriale prefabricate”, pentru cresterea gradului de standardizare si imbunatatirea monitorizarii si a procesului decizional.

Insa aceste puturi de petrol reprezinta doar un prim pas. Platforma Predix este scalabila si poate fi extinsa cu usurinta pentru a monitoriza turbine si alte echipamente grele. Software-ul GE functioneaza deja in spitale, monitorizeaza motoare cu reactie si ajuta la optimizarea programului feroviar.

In 2014, GE a castigat 4 miliarde dolari din software, cifra care, confirm estimarilor companiei, va creste la 7 miliarde, in anul care urmeaza.

„Pana in 2020, peste un miliard de echipamente vor fi conectate la Internet” declara Johnson. „Dupa colectarea datelor, vom putea sa le facem sa functioneze mai bine si mai eficient, indiferent de locul in care se afla.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *