Rabla 2008: creste numarul masinilor, dar nu si prima de casare

Ministerul Mediului vrea sa elimine din trafic, in acest an, 40.000 de masini vechi si pune la bataie fonduri de 120 milioane de lei pentru programul Rabla 2008. Anuntul a fost facut ieri, dupa sedinta de Guvern, de ministrul mediului, Attila Korodi. Acesta a precizat ca anuntul facut la sfarsitul anului trecut privind modificarea primei de casare de la 3.000 la 4.000 lei pentru fiecare rabla schimbata nu mai e de actualitate.
„Am ramas la acelasi cuantum de 3.000 lei si am largit parcul auto destinat pentru confinantare” a declarat ieri Attila Korodi.
De trei ani de cand se desfasoara programul, Executivul a reusit sa elimine de pe soselele din Romania 46.161 de autoturisme vechi. Prin noile modificari, autoritatile intentioneaza sa schimbe, anul acesta, acelasi numar de masini care a fost inlocuit prin programul Rabla din 2005 pana in prezent.

Inscrierile in program incep in luna mai
„Din mai, speram ca oamenii sa poata aplica la acest program”, a afirmat Attila Korodi. Initiativa de innoire a parcului auto se va desfasura de la inceputul lunii viitoare si se va derula in doua e
tape: prima – pana la 25 septembrie si cea de-a doua – de la sfarsitul lunii septembrie pana pe 5 decembrie. Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a explicat ca etapa secundara vizeaza redistribuirea numarului de masini care nu au reusit sa fie schimbate de catre unii furnizori de autoturisme.
Banii pentru programul Rabla vor fi virati din Fondul de mediu, la care vor fi colectate taxele de poluare pentru autovehicule. Obiectivele programului Rabla sunt diminuarea poluarii prin scoaterea din uz a autoturismelor mai vechi de 12 ani si cresterea accesibilitatii la cumpararea de masini noi pentru toate categoriile sociale.
Desi Guvernul a luat in discutie in sedinta de ieri si aplicarea unui program similar pentru reinnoirea parcului auto din transportul public, nu s-a ajuns la un acord in acest sens. „Vom negocia cu Comisia Europeana, astfel incat si autoritatile publice sa poata reinnoi parcul de transport public”, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi, mentionand ca programul nu trebuie sa aiba forma unui ajutor de stat.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *