Raspanditi plumbul printr-un simplu sarut

Estimarile arata ca o femeie obisnuita din tarile vestice foloseste pana la 1kg de ruj pe an. Aceasta in sine nu ar fi o problema, insa un articol recent publicat de Reuters a dezvaluit faptul ca mai mult de jumatate din rujurile unor marci populare cum sunt L’Oreal, Cover Girl si Christian Dior contin plumb. Mai mult, in cadrul unei campanii realizate in SUA (Campaign for safe Cosmetics), au fost testate peste 33 de rujuri. S-a descoperit ca 61% contineau cantitati detectabile de plumb (0,03 pana la 0,65 parti pe milion).

Chiar daca 0,03 ppm nu pare prea mult la prima vedere, problema continutului de plumb este ca nu se detoxifiaza foarte usor si este usor de inmagazinat de catre organism. Fiind un metal toxic, plumbul poate cauza anumite tulburari comportamentale, agresiune si dificultati de invatare. La femei poate sa provoace avort, iar la barbati sterilitate, iar o data ajuns in organism, este foarte greu de eliminat.

Plumbul nu este adaugat in mod intentionat, ci intra in compozitia unor coloranti, in special a nuantelor de rosu. Marea ingrijorare a consumatorilor este ca nu exista reglementari referitoare la continutul de plumb din rujuri. Totusi exista cateva semnale pozitive in aceasta privinta. De asemenea se incearca impunerea unor nivele limita in industria cosmetica sau sa se elimine complet plumbul din rujuri. Este clar ca se poate face ruj fara plumb, asa ca nu este nici o scuza pentru a continua cu practicile curente.

A aparut o conceptie gresita conform careia aplicand rujul unui inel de aur, acesta va indica prezenta plumbului. Nu este asa. Deoarece plumbul nu este trecut pe eticheta cu ingrediente de pe ruj, este greu de stiut daca marca pe care o folositi contine sau nu plumb. O scurta vizita pe site-ul SafeCosmetics.org ar putea sa va edifice in aceasta privinta.

Pentru femeia moderna, rujul fiind un lux pe care si-l permit chiar si in vremuri mai grele din punct de vedere economic, este cu atat mai important sa stie ca rujul pe care il foloseste este sanatos.
Inainte de a cumpara produse cosmetice si de ingrijire a pielii, este recomandat sa va documentati asupra chimicalelor folosite. Vizitati site-ul SIRI (Safety Information Resources Inc.) www.hazard.com/msds . O alta optiune ar fi „Skin Deep”, un ghid de siguranta in cosmetica si ingrijire personala realizat de cercetatorii de la Environmental Working Group. Acestia au cele mai mari resurse de informatii de acest fel, luand in cosiderare ingredientele din peste 25000 de produse, si coroborand 50 de baze de date care reglementeaza substantele toxice.Puteti accesa aceste baze de date prin site-ul http://www.cosmeticsdatabase.com/

Inarmati-va cu cat mai multe informatii despre substantele toxice folosite in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii, pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza care sa va protejeze sanatatea atat dumneavoastra cat si celor dragi din jurul dumneavoastra.

Asa ca dotati-va cu rujuri organice certificate sau cu produse cosmetice preparate de dumneavoastra pentru a sti ce mancati sau impartasiti cu prietenii!

Sursa: http://ecobites.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *