Razboiul padurilor: opriti-l pe consilierul Dobrica-Drujba!

La Buzau se incearca defrisarea abuziva a unui crang de 30 de hectare

Autoritatile locale din Buzau au manarit cateva sute de hectare de teren intravilan si sunt pe cale sa duca la bun sfarsit probabil cel mai mare tun imobiliar din judet. Improprietaririle ilegale semnate de fostul prefect Vasile Ion sunt acum transformate in lichiditati de consilierul judetean PSD Dumitru Dobrica. Acesta din urma vrea sa rada 30 de hectare de padure pentru a netezi terenul unui supermarket, desi o parte din pamant este in litigiu, fiind revendicat de fostii proprietari.

Consilierul judetean PSD Dumitru Dobrica a reusit performanta de a manari 30 de hectare de padure fara ca sa apara macar in acte. Acesta a fost imputernicit de trei batrane din Bucuresti sa obtina retrocedarea a 30 de hectare de padure cu un foarte mare potential imobiliar. Dumitru Dobrica a obtinut rapid terenurile si la fel de repede le-a vandut in numele proprietarelor din Bucuresti pe care, zice-se, le reprezenta, tot prin procura, fratelui sau, Claudiu Dobrica.

Batranele din acte s-au ales cu praful de pe toba
Ana Koslinski, care a obtinut prin mandatarul Dumitru Dobrica repunerea in posesie a 10 hectare de padure, a si vandut terenurile, tot prin acelasi mandatar. Culmea, cumparator a fost Catalin Dobrica, fratele consilierului PSD. Batrana ne-a spus la telefon ca pana la aceasta ora nu a primit nici un leu de la consilier, dar ca poate or fi primit cumnatele ei, celelalte doua batrane care au avut incredere in consilier. Acestea din urma, Elisabeta Balaceanu cu 9,5 hectare si Alexandra Bucsan cu 10hectare, spun ca au primit ceva bani, dar foarte putini fata de pretul de piata al terenurilor din zona de nord a municipiului Buzau: mai exact de 10 ori mai putin. Femeile, nascute in anii 1920, spun ca s-au multumit cu cat le-a dat consilierul, desi acesta le-a si spus senin ca va revinde imediat terenurile.
Desi nimeni nu l-a prea vazut pe Catalin Dobrica la fata, fratele consilierului a si incheiat un precontract pe cele 30 de hectare de padure cu firma “Dedeman”, apartinand fratilor Paval Dragos si Adrian, dar in spatele careia se spune ca s-ar afla fostul primar din Bacau Dumitru Sechelariu. La 19 aprilie anul curent, Catalin Dobrica a luat drept avans pentru cele 30 de hectare de la firma Dedeman suma de 850.000 de euro. Principala conditie a firmei lui “Seche” a fost aceea ca la data finalizarii tranzactiei terenurile sa fie defrisate si cuprinse in Planul de Urbanism General ca zona rezidentiala, altfel Dobrica urmand sa returneze dublul sumei primite drept avans, adica 1.700.000 de euro.

Planul consilierului-samsar s-a blocat la Mediu
Pilele consilierului Dobrica s-au impiedicat la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului din Buzau. Aici consilierul a avut ghinionul sa dea peste un director care de trei luni incoace nu ii aproba defrisarile din motive absolut legale. In primul rand, pentru ca Dobrica tot insista sa precizeze in memoriul tehnic ca dupa defrisare va construi, printre altele, si un centru comercial, ceea ce contravine legilor in vigoare. Probabil ca asa stipuleaza intelegerea dintre Dobrica si Dedeman, firma lui Sechelariu dorind neaparat sa construiasca un imens centru comercial, de care municipiul Buzau chiar duce lipsa. In ciuda unui indrumar eliberat de cei de la ANPM-Buzau, care precizeaza exact pasii de urmat, Dobrica vine cu aceleasi memorii tehnice gresite si incearca sa sara peste toate fazele legale ale acordului de mediu, fiind presat de termenii precontractului. Cu termenul de prescriptie al precontractului la final, Dobrica l-a sicanat pe directorul de la mediu in toate felurile, trimitandu-i pe cap de la procurori si pana la controale ilegale ale Prefecturii, neautorizate de ministerul de resort, incercand astfel sa forteze autorizarea defrisarii. Ceea ce nu s-a intamplat si se pare ca nici nu se va intampla in urmatoarele doua-trei luni, pana la parcurgerea etapelor legale pentru aprobarea unei asemenea defrisari masive.

Citeste articolul Razboiul padurilor: opriti-l pe consilierul Dobrica-Drujba! integral in Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente