Vestul vrea sa uite accidentele nucleare

Chiar si Germania priveste acum spre modelul nuclear maximal al Frantei. In America, SUA repornesc construirea centralelor nucleare, cu corespondente in Sud

Detinatorii vechilor centrale energonucleare germane cauta sa le prelungeasca termenul de functionare, dar o serie de accidente stau in calea acestei extinderi a programului nuclear civil al Germaniei. Alaturi, statele baltice vor o politica energetica unica si o centrala atomica comuna. Din Rusia iradiaza insa deseurile radioactive de la Marea Barents.

Circa 85% din electricitatea produsa in Franta provine din centralele energonucleare; dovedita performanta de decenii, industria energonucleara franceza exporta energie electrica si construieste reactoare atomice in toata lumea. Guvernul rosu-verde din Germania anului 2000 a stabilit insa un acord cu industria nucleara pentru iesirea din scena pana in 2020.

Intre timp au survenit crizele hidrocarburilor – a pretului, in crestere continua, si a dependentei de regimuri care pun probleme, morale si geopolitice – si s-a acutizat constiinta relatiei dintre arderea combustibililor fosili si ravagiile incalzirii globale. Efectul cumulat a fost reinvestirea energiei nucleare civile cu calitati salvatoare pentru economie si mediu, in Asia si Orientul Mijlociu, Europa ori America.

Citeste articolul integral in Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente