Reabilitarea termica va continua pana in 2015

Executivul a decis ca programul privind modernizarea sistemelor centralizate de incalzire si reabilitarea termica a cladirilor, care urma sa se incheie in 2009, sa fie prelungit pana in 2015. Potrivit unei hotarari adoptate de guvern, suma totala alocata pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica in intervalul 2008 – 2015 va fi de 2,12 miliarde de lei, cu transe anuale de 265 de milioane de lei. Pentru reabilitarea termica a cladirilor, suma alocata in acelasi interval va fi de 200 de milioane de lei, cu transe anuale de 25 de milioane de lei.

Cheltuielile eligibile ale proiectelor depuse de administratiile locale pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica vor fi cofinantate in proportie de maximum 70% de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului de Interne. Cele ale proiectelor depuse de asociatiile de proprietari din blocurile racordate la sistemul centralizat de incalzire, pentru reabilitarea termica a cladirilor, sunt cofinantate tot de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii.

Potrivit actului normativ aprobat de guvern, scopul programului de investitii „Termoficare 2006 – 2015 – caldura si confort” are ca obiectiv reducerea consumului de resurse pentru producerea energiei termice cu cel putin un milion de gigacalorii pe an, fata de consumul de resurse energetice din 2004.

Pana in prezent, in baza acestui program a fost reabilitat termic un singur bloc din Bucuresti. Lucrarile au inceput in septembrie 2007, s-au terminat in ianuarie anul acesta, iar receptia a fost facuta pe 4 martie. Cheltuielile s-au ridicat la 633.000 de lei, suma suportata in cuantum egal (cate o treime) de asociatia de proprietari, bugetul local si bugetul de stat.

Sursa: Gazeta de Sud

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente