105 academii de stiinte fac apel la reducerea consumului si a populatiei planetei

105 academii de stiinte fac apel la reducerea consumului si a populatiei planetei

O suta cinci Academii de stiinte din Europa, America de Nord si Asia au lansat un apel la liderii care se vor reuni la viitorul summit Rio+20, care va avea loc intre 20 si 22 iunie, sa actioneze in fata riscurilor generate de consumul excesiv si de explozia demografica.

„Cresterea demografica si consumul in exces constituie doua dintre cele mai mari provocari carora trebuie sa le faca fata lumea”, subliniaza semnatarii apelului.

Acestia atrag atentia ca modelele actuale de consum, mai ales cele din statele bogate, ataca resursele naturale ale planetei intr-un ritm care pune in pericol interesele generatiilor urmatoare.

Referindu-se la cresterea accelerata a populatiei mondiale, care, potrivit estimarilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), ar urma sa ajunga la 9,5 miliarde de locuitori in 2050, oamenii de stiinta afirma ca aceasta poate fi un obstacol pentru ameliorarea calitatii vietii in tarile sarace, eliminarea saraciei si reducerea inegalitatilor intre barbati si femei.

Semnatarii apelului subliniaza ca instituirea unor masuri „poate reduce ratele de fertilitate, concomitent cu respectarea drepturilor omului, facilitarea si stimularea dezvoltarii economice, ameliorarea conditiilor de sanatate si de viata, cresterea stabilitatii politice si sociale, ca si a securitatii”.

Printre vocile influente care s-au pronuntat pentru tinerea sub control a populatiei planetei se numara naturalistul britanic David Attenborough si fondatorul organizatiei de protectie a mediului Sea Sheperd, Paul Watson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *