Reducerea poluarii apelor din surse agricole si menajere

Cum să-ți cureți natural plămânii în 48 de ore?
Reducerea poluarii apelor din surse agricole si menajere
Reducerea poluarii apelor din surse agricole si menajere

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, impreuna cu Consiliului Judetean Teleorman, a organizat, joi, 6 martie, o conferinta de presa dedicata reducerii poluarii apelor din surse agricole si menajere. Ministerul Mediului deruleaza in cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” o ampla campanie de constientizare, avand ca scop imbunatatirea practicilor in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

Proiectul este continuarea la scara nationala a proiectului pilot “Controlul Poluarii in Agricultura”, implementat cu succes in urma cu cativa ani de Ministerul Mediului. In Teleorman un numar de 3 comune beneficiaza de o serie de investitii in cadrul acestui proiect. Implementarea proiectului in judetul Teleorman consta in plantarea de fasii de vegetatie forestiera, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, precum si achizitionarea echipamentelor aferente platformelor.

Proiectul este sprijinit de Guvernul Romaniei prin implementarea unei serii de investitii in 69 de localitati din tara, vulnerabile la poluarea cu nutrienti. In Teleorman, dupa cum am precizat, beneficiare ale proiectului sunt 3 comune, respectiv Gratia, Islaz si Orbeasca.

Astfel, in cadrul conferintei de presa “Reducerea poluarii din surse agricole a apelor si solului. Aspecte privitoare la implementarea proiectului; stadiul investitiilor in judetul Teleorman” sustinuta de reprezentantii MMSC si Consiliul Judetean Teleorman, alaturi de echipa de implementare a proiectului la nivelul judetului, precum si de reprezentantii tuturor deconcentratelor implicate in mentinerea unui mediu cat mai curat, respectiv reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, Garzii de Mediu, Directiei Agricole, Autoritatii Sanitar–Veterinare, Directiei de Sanatate Publica si primarii comunelor in care se desfasoara proiectul, s-au abordat o serie de teme legate de cum se va imbunatati calitatea mediului si a solului, precum si a apei prin implementarea proiectului. Echipa de implementare a paroiectului desfasoara, de asemenea, o ampla campanie de informare–constientizare pentru imbunatatirea practicilor de gestionare a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, pentru combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului, pentru crearea premiselor unei agricuturi durabile, este prezenta azi in judetul Teleorman.

Totodata, au fost abordate aspecte privind sistemele comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizarea si epurarea apelor uzate la scara mica, promovarea “Codului de bune practici agricole”. Cu aceasta ocazie, presedintele CJT Adrian Gadea a precizat ca “Consiliul Judetean este interesat atat de implementarea oricarui proiect care are ca finalitate un mediu mai curat, un mediu mai sanatos, cat si de educarea populatiei, pentru atingerea acestui obiectiv. Imbunatatirea practicilor si comportamentului individual, de familie sau institutional in mediul rural, inseamna conditia obligatorie si premiza pentru o agricultura durabila”.

De mentionat ca la Gratia investitia este finalizata, aci fiind realizat deja sistemul de canalizare la care au fost racordate aproximativ 200 de gospodarii, iar in celelalte comune investitia se va derula pe parcusrul anilor 2014 – 2015. Totalul investitiei in Teleorman se ridica la 9 milioane de lei, din care pedte 4,5 miliaone au fost investiti la Gratia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *